Preventivne mjere
0

Federalni štab civilne zaštite naredio sačinjavanje liste klizišta

SRNA
Federalni štab civilne zaštite naredio je kantonalnim i opštinskim štabovima civilne zaštite da, na osnovu vlastite procjene, sačine listu klizišta sa visokim stepenom opasnosti po ljudske živote i materijalna dobra.

Lista treba da bude dostavljena Federalnom štabu civilne zaštite i Zavodu za geologiju kojem je naređeno da izvrši procjenu potencijalnih klizišta i odrona, te pripremi program preventivnih mjera za sprečavanje posljedica.

Kantonalni i opštinski štabovi civilne zaštite treba da formiraju stručne timove koji će vršiti kontinuirani monitoring prema listi klizišta i izvještaj redovno dostavljati Federalnom štabu i Zavodu, navodi se u naredbi Štaba civilne zaštite Federacije BiH, koja je donesena na današnjoj sjednici.

Opštinskim štabovima je naređeno da dostave programe preventivnih mjera.

Ministarstvu saobraćaja i komunikacija FBiH naređeno je da zbog djelimične prohodnosti dionice magistralnog puta Gradska obilaznica Sarajevo - Put mladih muslimana Javno preduzeće "Ceste FBiH" organizuje i izvrši čišćenje i odvoz snijega.

Preduzeće "Ceste FBiH" upozoriće vlasnike nepropisno parkiranih vozila na toj dionici magistralnog puta o obaveznom uklanjanju vozila, a u suprotnom ukloniće ih pauk, navodi se u naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.