Odraz rata u Ukrajini
0

Federalni MUP zbog učešća Bjelorusije otkazao organizaciju sjednice značajne međunarodne asocijacije

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine je odustalo od organizacije sjednice značajne međunarodne asocijacije, jer im je neprihvatljivo učešće Bjelorusije, saznaje Klix.ba.

Ministarstvo je u maju trebalo biti organizator sjednice Izvršnog odbora Međunarodne asocijacije policijskih tijela (INTERPA), koja je imala veliku ulogu u obuci policijskih službenika u FBiH.

Ministar Aljoša Čampara je ocijenio da nije primjereno da domaćin bude država koja je i sama bila žrtva agresije od 1992. do 1995. godine, posebno onim državama članicama INTERPA-e koje su podržale Rusiju.

Pripreme za održavanje sjednice su već bile gotove, ali je navedena odluka posljedica ruske agresije na Ukrajinu. U ministarstvu su ocijenili da nije primjereno da domaćin bude država koja je i sama bila žrtva agresije od 1992. do 1995. godine, posebno onim državama članicama INTERPA-e koje su podržale Rusiju.

Naravno, to se odnosi na Bjelorusiju, koja je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija odbila podržati rezoluciju kojom se traži da Rusija odmah okonča rat u Ukrajini. Kazahstan i Indija, zemlje koje su također članice Izvršnog odbora INTERPA-e, su bile suzdržane.