BiH
12

Federalna inspekcija: Izvršeno 5.736 kontrola i izdata 2.284 prekršajna naloga

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna uprava za inspekcijske poslove na području svih kantona od 13. aprila do 24. jula vršila je pojačan inspekcijski nadzore u unutrašnjoj i prekograničnoj kontroli, a sve u cilju povećanja discipline u poštivanju zakonskih i podzakonskih propisa, te stabilizacije stanja u oblastima zdravstva, zapošljavanja, ugostiteljstva i turizma, saobraćaja, okoliša, zaštite voda i šuma, sigurnosti hrane i zaštite na radu.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove od 8. juna do 24. jula, u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u zajedničkim timovima sačinjenim od federalnog tržišnog i kantonalnog inspektora rada, izvršila je pojačane inspekcijske nadzore u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada (zapošljavanja 'nacrno'), a sve u cilju stabilizacije i povećanja stepena uplate prihoda u fondove penzijsko - invalidskog osiguranja, kao i povećanja discipline u pogledu poštivanja odredbi iz oblasti ugostiteljstva, turizma i obrta u Federaciji BiH.

Ovakvi pojačani inspekcijski nadzori obuhvatali su i rad vikendima, kao i rad u noćnim satima.

Izvršeno je 5.736 inspekcijskih nadzora i 97 kontrolnih nadzora. Sačinjen je 4.641 zapisnik i izdata 2.284 prekršajna naloga u finansijskom iznosu od 2.607.652 KM.

Izvršena je naplata naknada za ceste, vode, zrak i šume u visini od 1.906.927,92 KM.

Izdato je 391 rješenje o otklanjanju nedostataka, a izrečena je 201 privremena mjera zabrane rada.

U okviru kontrola od 4.012 kontrolisanih uposlenika njih 503 zatečeno je radno angažovano ''nacrno'', a 41 radnik je novoprijavljen zahvaljujući kontrolama.

U okviru izvršenih kontrola u vezi s primjenom Zakona o fiskalnim sistemima od 1.486 kontrolisanih subjekata kod njih 333 je utvrđeno da ne izdaju fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, dok ukupno 12 subjekta nadzora nema uopšte instaliran fiskalni uređaj, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.