BiH
0

FBiH: Isplata penzija počinje 4. novembra

FENA
Isplata penzija za oktobar 2011. započet će u petak, 4. novembra, odlučio je danas Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje na sjednici održanoj u Mostaru.

Koeficijenti za obračun i isplatu mirovina ostaju nepromijenjeni te iznose 1,73 za redovne i 1,485 za penzije koje se financiraju iz budžeta Federacije BiH. U skladu s tim, nepromijenjeni ostaju i iznosi najniže, garantovane i najviše mirovine. Najniža penzija tako iznosi 310,72 KM, garantovana 414,30 KM, a najviša penzija 2.071,50 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 142 miliona KM.

Vlada Federacije, uz obavezu uplate sredstava za penzije koje se financiraju iz budžeta, osigurala je i sredstva za isplatu razlike korisnicima tzv. povlaštenih penzija do iznosa najniže redovite penzije, odnosno do 310,72 KM.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora, uz niz drugih odluka, jednoglasno je usvojen i novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Federalnom zavodu za penziono i invalidsko osiguranje s pripadajućim koeficijentima složenosti.

Do izrade novog pravilnika o sistematizaciji došlo je zbog stupanja na snagu Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, naplate i kontrole doprinosa, od 1. januara 2011., a na osnovu kojega su određeni poslovi koji su bili u nadležnosti Federalnog zavoda preneseni u nadležnost Porezne uprave FBiH.

Nova sistematizacija dovest će do racionalizacije poslovanja Federalnog zavoda, što podrazumijeva smanjenje broja uposlenih kao i značajno smanjenje troškova poslovanja.