BiH
0

FBiH: Deminerski timovi uključuju se u razne vidove zaštite i spašavanja

FENA
Vlada Federacije BiH je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Program proširenja funkcionalne namjene specijalnih deminerskih timova Federalne uprave civilne zaštite u specijalizirane jedinice civilne zaštite.

Cilj je da se deminerski timovi, nakon provedene obuke, uključuju u razne vidove zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih sredstava.

Program obuke bi trajao dvije godine i završio bi se krajem 2009. godine. U ove svrhe neophodno je izvršiti nabavku specijalne opreme pri čemu se prioritet daje opremi za gašenje požara.

Prema usvojenom programu, finansiranje deminerskih timova bi od 2010. godine preuzeli kantonalni organi vlasti, jer bi ovi timovi bili uključeni u kantonalne timove za provođenje mjera zaštite i spašavanja. Vremenom bi, kako se planira, ovi timovi kroz dodatne obuke mogli biti osposobljeni i za druge specijalističke zadatke kao što su traženje nestalih, spašavanje iz lavina, spašavanje pod vodom i tako dalje.

Sadašnje stanje organiziranosti specijaliziranih jedinica Civilne zaštite u FBiH je veoma skromno i nema snaga koje mogu dati efikasan odgovor na veće prirodne i druge nesreće. Međutim, u toku 2007. godine je na nivou Federacije BiH formirano 11 službi zaštite i spašavanja od pravnih osoba i udruženja, a njihovo opremanje i osposobljavanje u skladu je sa Programom razvoja 2007.-2011. i predstoji u narednom periodu.

Slična situacija u pogledu organiziranja snaga zaštite i spašavanja je i u kantonima i općinama. S obzirom da su podzakonski priopisi na osnovu kojih se vrši obrazovanje ovih snaga skoro donešeni, a da je njihovo obrazovanje, opremanje i obučavanje proces koji zahtijeva određeno vrijeme i novac, nije realno očekivati da se ove službe u skoro vrijeme formiraju, adekvatno kadrovski popune, opreme kvalitetnom opremom i osbosobe za efikasno djelovanje.

Za finansiranje Programa prelaska deminerskih timova u specijalne jedinice civilne zaštite neophodno je izdvojiti 492.580 KM iz sredstava planiranih za realizaciju Programa razvoja zaštite i spašavanja od 2007. do 2011. godine.

Na ovaj način specijalni deminerski timovi civilne zaštite postaju specijalizirane jedinice civilne zaštite na koje će se primjenjivati zakonski i podzakonski propisi za specijalizirane jedinice u skladu sa posebnom Uredbom o formiranju ovih jedinica.