Gdje je otišao novac
106

Fazlić: Nismo dobili ni marku finansijske pomoći Vlade Austrije za smještaj migranata

FENA
Fazlić na sastanku sa austrijskom zastupnicom
Fazlić na sastanku sa austrijskom zastupnicom
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić sastao se danas sa zastupnicom u austrijskom parlamentu Ewom Ernst, a tema razgovora bila je trenutna migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona.

"Ja ne vodim računa o tuđem novcu i onaj ko je poslao pomoć, treba da brine o tome gdje je novac poslan i kako je potrošen. Grad Bihać nije dobio niti jednu marku i nije direktno učestvovao u njegovom trošenju. Mi smo u prethodnom periodu tek realizirali neke komunalne projekte, ali u saradnji sa Evropskom komisijom, te ambasadama Švedske i Velike Britanije" kazao je Fazlić.

Predstavnica austrijskog parlamenta Ewa Ernst - Dziedzic isti odgovor dobila je i od predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona.

"Zanima me gdje je i kako je potrošen novac austrijske vlade, s obzirom da je za vrijeme krize u kampu 'Lipa' poslano milion eura pomoći. U razgovoru s gradonačelnikom Fazlićem i kantonalnim premijerom Ružnićem saznala sam da ovdašnja lokalna i kantonalna vlast nisu ni vidjeli taj novac" kaže Ernst - Dziedzic.

Kako je dodala, činjenica je da se to sve treba malo bolje provjeriti i istražiti, "jer je očito da ga zvanične institucije u BiH nisu ni dobile, ni trošile",

Zastupnica u austrijskom parlamentu obišla je i prihvatne kampove "Lipa" i "Borići", te se informisala o svim trenutnim i dešavanjima iz prethodnog perioda kada je u pitanju situacija sa migrantima i izbjeglicama u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu.