BiH
58

Faton Sadiku oslobođen optužbi za ubistvo i ranjavanje dvije osobe na Baščaršiji

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu Faton Sadiku oslobođen je optužbe za ubistvo jedne i ranjavanje dvije osobe na Baščaršiji u Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Senad Pećanin.

Faton Sadiku je optužen da je 2011. godine u sarajevskom lokalu Kod Kike u ulici Aščiluk 11 nožem usmrtio vlasnika Šefika Babića Kiku te teško ranio dva gosta Aliju Bulića i Dženana Aganspahića te nakon toga pobjegao.

Njemu je suđeno u odsutnosti te je osuđen na 9 i po godina zatvora, ali je primjenom novog Zakona o kaznenom postupku određeno da mu se prema starom zakonu mora ponovno suditi čim bude uhapšen.

Do hapšenja je došlo prošle godine kada je Sadiku s Kosova krenuo prema Njemačkoj da bi se prilikom legitimisanja na granici kod Prokuplja ispostavilo da je za njim raspisana međunarodna potjernica. On je nakon tri mjeseca deportovan u Sarajevo.

Kako je ranije objasnio Pećanin, Faton ima dva brata, mlađeg Jetona i starijeg Agima, koji su prije 1999. godine došli u Sarajevo.

"Agim ima kriminalnu prošlost i u Njemačkoj je osuđen na sedam godina zatvora. Agim je iz nekog razloga stavio svoju sliku na Fatonovu osobnu iskaznicu i tako s Jetonom došao u Sarajevo. Tu je našao Albanca Ganija Bucolija i unajmio sobu te tu žive tražeći neki posao. Iz lokala Kod Kike krvavih ruku je, po izjavi Bucolija iz istrage, došao i rekao da je ubio čovjeka i pobjegao autom. Bucoli je rekao i da je optuženi imao dva imena Agim i Faton", kazao je Pećanin.

On je kazao kako je od pomoći bila i fotografija koju je policija pronašla među stvarima u sobi. Svjedokinja Adila Rušiti-Avdić koja je te noći bila Kod Kike u sudnici je izjavila kako Faton Sadiku nije ubica.