BiH
0

EYOF će pokazati da su principi iz mehanizma koordinacije u BiH mogući i efikasni

Klix.ba
Na redovnom sastanku predsjednika OK BiH Marijana Kvesića, potpredsjednika OK BiH Siniše Kisića i Izeta Rađe, zamjenika gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, predstavnika gradova Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te EYOF-a, zaključeno je da su napravljeni kvalitetni pomaci u smislu uključivanja svih nivoa vlasti u organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019.

Posebno ohrabruje informacija da je premijer FBiH Fadil Novalić podržao organizaciju najvećeg sportskog događaja poslije sarajevske Olimpijade 1984. godine. U tom smislu očekuje se da i Federalna vlada na jednoj od svojih narednih sjednica podrži organizaciju EYOF-a 2019. što bi bio još jedan signal Evropskom olimpijskom komitetu da su u pripreme ovog važnog događaja uključeni svi nivoi vlasti u BiH.

Svojevremeno je Predsjedništvo BiH potvrdilo specijalno pokroviteljstvo, što je garancija da država stoji iza EYOF-a 2019. Vijeće ministara BiH je konkretno podržalo EYOF sa zaključkom da će izdvojiti dva miliona KM za ovaj projekat mladosti, sporta i turizma.

Učesnici sastanka su pozitivno ocijenili spremnost Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministrom Adilom Osmanovićem da koordinira aktivnostima svih nivoa vlasti u zemlji. S tim u vezi, u narednih 15 dana očekuje se potpisivanje dokumenta, kojim bi se trebalo definirati prava i obaveze bh. vlasti oko organizacije EYOF-a.

Predsjedništvo OK BiH je prilikom nedavne posjete Sloveniji dobilo uvjeravanje od svojih sportskih prijatelja da su spremni pružiti svu moguću pomoć kako bi se EYOF u Sarajevu uspješno organizirao.

Shodno ovim aktivnostima, na sastanku je zaključeno da je ovo sjajna prilika da sve strukture vlasti u BiH pokažu sposobnost primjene principa iz mehanizma koordinacije kad je riječ o jednom zajedničkom projektu.

Na sastanku je također istaknuto da će uskoro uputiti pismo Predsjedništvu BiH kako bi informirali članove Predsjedništva o dosada poduzetim, kao i o planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Na današnjem radnom sastanku je zaključeno da je ispunjena većina zahtjeva Evropskog olimpijskog komiteta upućenih prema Olimpijskom komitetu BiH. Realno je očekivati da će izvještaj organizatora EYOF-a 2019. biti pozitivno ocijenjen na narednom sastanku EOK-a, koji će se održati od 20. do 21. maja u španskom gradu Taragoni, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.