BiH
1

Evropu zahvatio toplotni udar

Klix.ba
Požari u Portugalu usmrtili 11 osoba
Požari u Portugalu usmrtili 11 osoba
Ekstremno visoke temperature i suša zahvatile su cijelu Evropu, od Portugala do Rusije. U nastavku saznajte kako se evropske zemlje bore sa toplotnim udarom.

Ovog ljeta po svemu sudeći zadovoljni jedino mogu biti prodavači sladoleda i ljubitelji sunčanja. Za većinu ostalih ovo ljeto obilježili su požari, suše i nepodnošljive temperature. Ovo ljeto je za Francusku najtoplije ljeto još od 1949 godine. Žive na termometrima u Bordeauxu i Toulouseu popele su se na rekordnih 40 stepeni Celzijusa, dok je u glavnom gradu Francuske zabilježeno 39 stepeni u hladu. Zbog opasnosti od ozonskih rupa vozači su primorani da voze sporije u mnogim gradovima. Jedna je nuklearna elektrana privremeno obustavila rad zbog opasnosti od velikih temperatura. Šumski požari usmrtili su 5 osoba.

Portugal je zemlja koja je najviše nastradala od požara. Od požara je u ovoj zemlji poginulo 11 osoba. Spriječeno je širenje na desetine požara, ali usprkos inozemnoj pomoći i trudu oko 3000 vatrogasaca još uvijek nekoliko požara nije lokalizirano.

U Španiji su ekstremno visoke temperature usmrtile 13 osoba. Najteže pogođene područja u su provincije Andalucia i Extremadura gdje su zabilježene temperature od čak 46 stepeni Celzijusa. Na hiljade hektara šuma je uništeno u požarima. Dvije željezničke pruge u Extremaduri su zatvorene. Smatra se da je u Njemačkoj od visokih temperatura umrlo petero osoba. Vatrogasci nisu bili u mogućnosti gasiti neke požare u blizini Berlina, gdje im gašenje otežavaju ostaci municije iz vremena Sovjetskog saveza. Vodostaj se u glavnim njemačkim rijekama, uključujući i Rajnu, drastično smanjio. U nekim područjima smanjio se čak za 80%.

Visoke temperature zabilježene su i u Velikoj Britaniji. U Londonu je zabilježeno za njega neuobičajenih 30 stepeni Celzijusa. Zbog straha od pucanja tračnica mnogi vozovi voze dosta sporije što uzrokuje duga čekanja. Hiljade ljudi potražilo je spas od vrućine na moru. Britanci se radije se odlučuju za mediteranske destinacije nego za britanske plaže.

U Italiji se očekuju redukcije struje jer njihove elektrane ne mogu obezbjediti dovoljno električne energije za sve klima uređaje. Proizvođači vina očekuju dobar urod ove godine, dok svi uzgajači ostalog voća i povrća očekuju jednu od najslabijih godina. Vodostaj talijanske najduže rijeke Po na nekim mjestima je ekstremno nizak. Snijeg i glečeri se tope i čak na najvišim planinama. U susjednoj Hrvatskoj lokalizirani su požari na Braču, Hvaru i Biševu. U samo sedam dana na jugu Hrvatske požari su uništili oko 5-6 hiljada hektara borove šume i raslinja.