BiH
24

Evropski sud za ljudska prava odbacio zahtjeve oficira JNA za povrat stanova

FENA
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava donio je odluku u predmetu Mandić i drugi protiv BiH kojom je odbacio kao neosnovane četiri aplikacije vezano za povrat vojnih stanova u Bosni i Hercegovini, saopćio je Ured zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Četiri aplikanta koji su bili oficiri JNA i koji žive u Srbiji žalili su se pred Sudom da im je prekršeno pravo na imovinu iz razloga što im je onemogućeno vraćanje u posjed njihovih prijeratnih vojnih stanova u Bosni i Hercegovini, a koje su otkupili početkom 1992. godine.

U ovoj odluci Sud je prihvatio stav Bosne i Hercegovine da se predmetni slučajevi razlikuju od slučaja Đokić protiv BIH jer je utvrđeno da su aplikantima, za razliku od aplikanta Dokić, dodijeljeni vojni stanovi u Srbiji u zakup na neodredeno vrijeme, a neki od aplikanata su čak i otkupili te stanove.

Također, pri donošenju ovakve odluke Sud je uzeo u obzir izuzetne okolnosti raspada SFRJ i ratove u regionu.

Iz ove odluke Suda proizilazi da svi pripadnici bivše JNA koji su otkupili vojne stanove u BIH, a kojima je u Srbiji dodijeljen novi vojni stan u zakup na neodredeno vrijeme, nemaju pravo na povrat stana u Bosni i Hercegovini.

Kako su gotovo svi pripadnici bivše JNA, odnosno Vojske Republike Srbije u sklopu politike stambenog zbrinjavanja dobili vojne stanove u Srbiji ili Crnoj Gori, to znači da samo manji broj njih koji iz nekih izuzetnih razloga nisu dobili stan u Srbiji ili Crnoj Gori imaju pravo na naknadu tržišne vrijednosti prijeratnog stana u Bosni i Hercegovini.