Sastanak u Predsjedništvu BIH
0

Evropski put BiH nema alternativu

FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu Mikuláša Dzurindu, ministra vanjskih poslova Slovačke Republike.

Poslije riječi dobrodošlice, na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, regionalnoj saradnji te posebno o mogućnostima bržeg napredovanja BiH na njezinom putu prema Evropskoj uniji, u čemu su svi relevantni politički faktori potpuno jedinstveni.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su narodu prijateljske Slovačke za sve do sada učinjeno za našu zemlju.

Izrazili su nadu da će se saradnja na bilateralnom i multilateralnom planu i dalje unapređivati.

To se posebno odnosi na prenošenje iskustava Bosni i Hercegovini, vezanih za provođenje reformskih procesa, neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji.

Izetbegović i Radmanović su istakli da evropski put BiH nema alternativu, s jedne strane, te da Evropska unija nije zaokružena bez pune integracije zemalja zapadnog Balkana.

Izrazili su i realno očekivanje vezano za predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, jer su u završnoj fazi donošenja određenih zakonskih propisa i implementacije presude Sejdić - Finci.

Zahvaljujući za prijem u Sarajevu, ministar Dzurinda je naglasio da su BiH i zemlje zapadnog Balkana prioriteti vanjske politike Slovačke Republike te prenio spremnost vlade Slovačke radi stvaranja pretpostavki za brže napredovanje BiH prema EU.

Apelovao je na sve političke faktore u BiH da, putem dogovora i kompromisa, što prije formiraju Vijeće ministara, čime će zemlja imati puni kredibilitet u odnosima sa zemljama Evropske unije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.