BiH
24

Evropski dan jezika obilježen radionicama, kursevima jezika i interaktivnim kvizovima

Klix.ba
Događaj su zajednički organizovali EU info centar i Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u BiH (EUNIC). Ovom prilikom organizovane su radionice za djecu i nastavnike, časovi jezika, interaktivni kvizovi, te mnogi drugi korisni sadržaji.

Obraćajući se prisutnima okupljenim u u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu, Obraćajući se prisutnima, Jan Snaidauf, šef Odjela za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH, ukazao je bogatu jezičku raznolikost Evrope sa više od 200 jezika u svakodnevnoj upotrebi koju je potrebno sačuvati i njegovati. Istakao je kako učenje novog jezika obogaćuje naše živote, pomaže nam da bolje shvatimo jedni druge i prevaziđemo naše razlike.

Podsjetivši na izreku "što više jezika znaš, više vrijediš", Snaidauf je rekao: "Učenje jezika nam omogućuje da u potpunosti iskoristimo mogućnosti koje nude moderna društva. Poznavanje ne samo jednog već dva ili tri strana jezika otvara veće mogućnosti za učenje i razvoj karijere.

Predstavnici ambasada zemalja članica Evropske unije u BiH (Slovenija, Češka Republika, Španija, Mađarska, Italija) te Goethe-Instituta, Francuskog instituta i British Council-a ponudili su materijale i podatke o različitim jezicima, kulturama i kursevima jezika.

Evropski dan jezika se tradicionalno obilježava 26. septembra u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, nizom skupova i aktivnosti kojima se skreće pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturalnu raznosvrsnost u Evropi, istaknuli su iz EU info centra,