BiH
0

Evropska zajednica i institucije BiH imaju posebnu obavezu prema Srebrenici

FENA
Srebrenica pripada Srebreničanima i vlast u Srebrenici trebalo bi da kreiraju Srebreničani, bez obzira na to u kojim gradovima i državama se trenutno nalaze - stav je Bosanskopodrinjske narodne stranke (BPNS) u povodu "ponovnog aktueliziranja u javnosti pitanja općinskih izbora i nacionalnosti načelnika Općine Srebrenica na predstojećim izborima".

BPNS smatra Srebrenicu simbolom stradanja BiH, a Evropsku zajednicu i institucije BiH onima koji imaju posebnu obavezu prema tom gradu. Insistira da se na narednim općinskim izborima u Srebrenici moraju uvažavati i respektirati isključivo podaci popisa stanovništva iz 1991. godine, kada je u tom gradu živjelo 72,90 posto Bošnjaka i kada su s gotovo 80 posto bili vlasnici zemljišta u gruntu.

Ti podaci, smatra BPNS, predstavljaju vjernu ilustraciju strukture kakva bi trebalo da bude u Općinskom vijeću Srebrenice, a, naglašava, kako nema sumnje da li načelnik te općine treba da bude Bošnjak.

Nema perspektive zajedničkog suživota i zajedničke budućnosti, ukoliko bude legalizirano etničko čišćenje a zločin nagrađen, poruka je iz ove stranke.

U saopćenju koje je potpisao predsjednik BPNS-a Seid Karić pozvani su predstavnici svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija da poštuju žrtve Podrinja i prestanu polemizirati o pitanjima izbora članova Općinskog vijeća i načelnika Oćine Srebrenica. Pozvane su i "sve zdrave snage u BiH" da se aktivno uključe u rješavanje problema održivog povratka i ekonomskog oporavka države.

  • Sramotno je da Milorad Dodik “velikodušno” postiže dogovor s predstavnicima međunarodne zajednice kako će poštovati popis stanovništva iz 1991. godine i sramotno i uvrjedljivo da političke stranke polemiziraju, politiziraju i otvaraju pitanje na koje je moguće lahko odgovoriti i za koje postoji samo jedan odgovor! U Srebrenici neće glasati više od 8.000 Bošnjaka, jer su mučki ubijeni, i to treba jasno staviti do znanja onima koji su to zaboravili ili neće da znaju - poruka je BPNS-a.