BiH
6

Evropska unija će dati 41,9 miliona eura Bosni i Hercegovini

FENA
Evropska komisija je danas usvojila Nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu za 2013. godinu u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Na raspolaganju su sredstva u iznosu od 41,9 miliona eura. To je 45 miliona eura manje nego što je inicijalno predviđeno.

Budući da je Bosna i Hercegovina na mrtvoj tački kad je u pitanju proces evropskih integracija, Evropska komisija nije mogla opravdati davanje punog iznosa ranije predviđene pretpristupne pomoći za tu zemlju.

Za razliku od razvojne pomoći, IPA je specifično dizajnirana kako bi pomogla zemljama u provođenju njihovih pretpristupnih reformi.

Program se fokusira na projekte od koje će direktnu korist imati građani Bosne i Hercegovine. To uključuje podršku sektoru pravosuđa i borbi protiv pranja novca, podršku za izbjeglice i raseljena lica, socijalnu uključivost u oblasti obrazovanja, deminiranje, pitanja Roma i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Uz izdvojenih 41,9 miliona eura, za Bosnu i Hercegovinu je ove godine već određeno još 16,4 miliona eura putem višekorisničkog programa za podršku izbjeglicama, obrazovanju i građanskom društvu.