BiH
0

Evropska trojka snažno podržala RCC

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja "evropske trojke", Češke Republike, Karel Schwarzenberg, Francuske, Bernard Kouchner i Švedske, Carl Bildt, posjetili su večeras Sekretarijat Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).

Kako je naglasio generalni sekretar RCC-a Hidajet Bišćević, po prvi put od uspostavljanja RCC-a prije godinu dana jedna ovako visoka delegacija je posjetila RCC, što pokazuje važnost koju Evropska unija i njene državne članice pridaju RCC-u i njegovom radu.

Iako RCC djeluje samo godinu dana, on se u tom periodu profilirao u važnog partnera za saradnju kako u regionu, tako i sa Evropskom unijom, kazao je Biščević.

Uime evropske trojke obratio se švedski šef diplomatije Bildt, koji je potvrdio da je cilj ove posjete da se demonstrira snažna podrška Evropske unije i njenih država RCC-u.

Bildt je ocijenio da regionalna i druga saradnja služi evropskim integracijama, te da je rad RCC-a važan za region, ali i cijelu Evropu.

Ono što su zemlje regiona postigle u proteklih 14 godina od okončanja rata mnogo je teže nego ono što je pred njima, uključujući njihov evropski put, smatra Bildt.

On je nakon toga izjavio novinarima da u BiH postoji potreba da političari donose neophodne odluke.

Smatra da je ta poruka, koju je trojka danas prenijela tokom sastanaka sa najvišim zvaničnicima BiH, dobro shvaćena, a bit će prenesena i na večerašnjem sastanku sa "prudskom trojkom".