BiH
35

Evropska komisija u nevjerici: BiH je prva zemlja koja ne poštuje procedure dijaloga

Piše: A. P.
Na adresu direktorice Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH stiglo je još jedno pismo Jean-Erica Paqueta, direktora Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije, u kojem se navodi žaljenje što su bh. vlasti probile rok i do 28. aprila nisu prijavile dnevni red za sastanak Pododbora za ekonomsko-finansijska pitanja i statistiku, koji se treba održati 13. i 14. maja u Banjoj Luci.

Evropska komisija je od DEI BiH dobila pismo u kojem se navodi da je ova direkcija finalizirala dnevni red i poslala ga Vijeću ministara na usvajanje, ali da je sljedeće zasjedanje Vijeća ministara 8. maja, te da nemaju informacija hoće li se o ovoj tački uopšte raspravljati.

U pismu Evropske komisije, upućenom 30. aprila, se ističe da ova evropska institucija više ne želi da je "bh. vlasti drže na čekanju do posljednjeg trenutka".

"Želimo istaći da je ovo prvi put da jedna zemlja ne poštuje uobičajene procedure ekonomskog dijaloga sa Komisijom", navedeno je u pismu.

DEI je određeno da dnevni red pošalje najkasnije do ponedjeljka, 5. maja, što je sedmicu nakon dogovorenog roka. Ako to ne bude urađeno, Evropska komisija neće biti dostupna za ovaj sastanak Pododbora.

"To bi imalo ozbiljne posljedice na našu saradnju o ekonomskim i finansijskim pitanjima, što je ključ za buduće vježbe ekonomskog upravljanja. Vjerujem da vlasti u BiH razumiju čime se kockaju i da će se vratiti normalnom i dobro organizovanom načinu saradnje sa Evropskom komisijom koju smo uspjeli održati tokom svih prethodnih pet sastanaka Pododbora", stoji u pismu.