BiH
0

Evropska komisija predstavila izveštaj o efikasnosti policije u BiH

NINA
Danas je u Sarajevu javnosti prezentovan izvještaj o finansijskoj, organizacijskoj i administrativnoj procjeni sigurnosnih snaga u našoj zemlji, koje su uradili domaći i strani stručnjaci, a koje je Michael Humphreys, šef Delegacije Evropske komisije, uručio Bariši Čolaku, ministru sigurnosti BiH.

U sažetku izvještaja stoji kako Policijske snage u BiH i Državna granična služba pružaju kvalitetne usluge građanima, ali je potrebno uraditi još dosta toga kako bi te usluge bile na razini evropskih standarda.

Kako, pored ostalog, stoji u izvještaju, s obzirom na uslove i okolnosti u kojima rade, usluge javne sigurnosti koje pružaju te službe mogu se ocijeniti prihvatljivim. U nekim oblastima, bh. policijske snage su na istoj razini kao i one u Evropi.

Kao dobar primjer u izvještaju se navodi djelotvornost policije kada je u pitanju ''uobičajeni'' kriminal. Primjera radi, manja je mogućnost da građanin bude napadnut na ulici nego u zemljama Evrope. Također, postotak riješenih slučajeva kod nas je 60 posto, dok se u Evropi radi o 50 posto rješavanja slučajeva.

Međutim, u drugim vrstama kriminala, npr. u organiziranom kriminalu, borbi protiv terorizma, protiv droge, maloljetničkog kriminala, policijske snage BiH ostvaruju slabije rezultate nego one u Evropi. Domaće policijske snage ostvaruju dobre rezultate i u brzom djelovanju, jer na mjesto događanja, po prijavi dolaze u roku od pet do deset minuta, što je slučaj i s policijom u evropskim zemljama.

Jedan od problema kod nas predstavlja zastarjelost menadžmenta i velika ''rascjepkanost'' policije, po entitetima ili čak kantonima. Zbog toga je ovaj sistem preopsežan i skup, a u nekim slučajevima je izražena i slaba koordinacija policije na različitim razinama.

Generalno, saradnja policijskih snaga je poboljšana, ali i dalje policije iz jednog entiteta nemaju pravo vršiti potjere u drugome entitetu, ne postoji središnja baza podataka, a finansijska i tehnička ograničenja otežavaju borbu protiv kriminala.

Kao jamac daljnjega unapređenja djelovanja policije u BiH, ministar Čolak je naveo početak rada Agencije za informisanje i zaštitu (SIPA). Kako je kazao, BiH će u rad svoje policije uključiti najviše evropske standarde, što će, uz rekonstruiranu policiju biti pokazatelj da su bh. političari spremni uraditi sve kako bi se našoj zemlji otvorili putevi prema NATO-u i Evropskoj uniji.

Veleposlanik Humphreys je istaknuo kako to izvještaje predstavlja završetak jedne i početak sljedeće faze u reformi policijskih snaga u BiH.