Preuzimaju dužnost
12

Evo šta planiraju raditi budući ministri iz ZNG-a u Vladi Kantona Sarajevo

A. L.
Adna Mesihović i Afan Kalamujić
Adna Mesihović i Afan Kalamujić
Pokret za nove generacije objavio je listu aktivnosti koje njihovi budući ministri u Vladi Kantona Sarajevo Adna Masihović i Afan Kalamujić planiraju realizirati u narednom periodu.
Izdvojili su donošenje Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u institucijama u Kantonu Sarajevo, gradu Sarajevu i općinama u Kantonu Sarajevo.

U planu im je i osnivanje Fondacije za nauku Kanton Sarajevo u 2024 i rješenje problema finansiranja naučno istraživačkog rada.

Namjeravaju uvesti praksu redovnog donošenja Programa za mlade Kantona Sarajevo i oformiti Savjet mladih Kantona Sarajevo, koji će nadzirati i pratiti provedbe Programa za mlade Kantona Sarajevo.

Kako su naveli, fokus će staviti na kapitalne projekte kako bi "kroz investicioni ciklus preduhitrili pad privredne aktivnost koje očekuju uslijed recesije u ključnim zemljama trgovačkim partnerima."

"Set svih navedenih ali i svih ostalih mjera na kojima će u budućnosti raditi naši ministri proizilazi iz predizbornog programa Pokreta Za nove generacije koji su podržali naši birači", dodali su.

Kako kažu, odluka da predlože Mesihović i Kalamujića na ministarske pozicije proizlazi iz namjere da "na te pozicije postave stručne, obrazovane i odgovorne pojedince koji su svoje vrijednosti dokazali kroz dosadašnje uspjehe na poslovnom i edukativnom polju."

"Oboje su, bez sumnje, kompetentni za te odgovorne uloge, a mi smo uvjereni da će njihova predanost i stručnost donijeti značajne koristi Kantonalnoj Vladi i našim građanima", zaključeno je u saopćenju.