BiH
2

Eurobikeri dovezli tri šlepera pomoći Domu zdravlja Srebrenica

SRNA
Pedesetak članova asocijacije Eurobikeri, nakon Livna i Gračanice, danas je stiglo u Srebrenicu sa tri šlepera pomoći za tamošnji Dom zdravlja.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Pomoć se sastoji od sanitetskog vozila za patronažnu službu, više EKG i ultrazvučnih aparata, te druge medicinske opreme, bolničkih kreveta i sanitetskog materijala, od čega će dio biti predat Srednjoškolskom centru za obavljanje prakse učenika medicinske struke.

Njemački novinar Dirk Planert boravio je u Srebrenici i, vidjevši u kakvom je stanju Dom zdravlja i u kakvim uslovima rade zdravstveni radnici, pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći za ovu ustanovu, koja je naišla na dobar odziv.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Ovo je značajna pomoć za Srebrenicu. Kontrolisat ćemo utrošak i korištenje naše donacije i nećemo dozvoliti da se bilo šta otuđi. Ima ovdje sitne opreme, ali i skupih aparata i ako nešto bude otuđeno prekinućemo saradnju. Želimo da naša pomoć bude iskorištena na najbolji način i da ne bude zloupotrebe", rekao je Planert, dajući do znanja da je upoznat da su mnoge donacije namijenjene za Srebrenicu zloupotrijebljene i da ovdašnji stanovnici nisu od njih imali nikakve koristi.

Direktor srebreničkog Doma zdravlja Ljiljana Ivančić zahvalila je donatorima, ističući da ova pomoć mnogo znači, posebno sada kada je ova ustanova u teškoj materijalnoj situaciji, te će joj omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu stanovnika.

Predstavnik Eurobikera Hermann Munzel rekao je da zdravstvene ustanove u BiH rade u lošim uslovima i da im je potrebno pomoći, te da će bajkeri nastaviti da prikupljaju i dostavljaju pomoć ovim ustanovama.

Cijeli kontingent pomoći stigao je iz Njemačke, a među bikerima koji su dopremili pomoć i učestvovali u akciji bilo je nekoliko i iz BiH.