BiH
0

EUPM donirao 4.000 testera za brzo otkrivanje droge

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije (EUPM) brigadni general Vincenzo Coppola donirao je danas 4.000 testera za brzo otkrivanje droge u urinu za potrebe Zavoda za alkoholizam i toksikologiju KS-a i Udruženja za pomoć ovisnicima o drogi (UGPROI).

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Zavodu istaknut je značaj te donacije, vrijedne oko 40.000 KM, za Zavod i UGPROI koje blisko surađuju pružajući tretman ovisnicima o drogama, te ih pripremaju za program terapijskog liječenja.

Coppola je danas apelirao na predstavnike vlasti da se angažiraju na usvajanju državne strategije za borbu protiv droge koja bi trebalo da objedini napore svih relevantnih institucija u toj oblasti.

Direktorica Zavoda dr. Nermana Mehić-Basare zahvalila je za donaciju, ali i ukazala na potrebu rješavanja problema smještaja, a Coppola je apelirao na sve potencijalne donatore da im u tome pomognu.

Zavod za alkoholizam i toksikologiju KS-a ima deset kreveta za liječenje ovisnika o drogama, a svi kapaciteti su im popunjeni. Prema njihovim podacima, u proteklom periodu evidentan je usporeni porast broja ovisnika.