BiH
53

EULEX primio zahtjev iz BiH za izručenje Keljmendija

SRNA
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
EULEX je dobio zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje narko bosa Nasera Keljmendija, rekla je Srni portparolka EULEX-a Irina Gudeljević.

"Zahtjev je stigao. Odmah smo ga proslijedili Ministarstvu pravde Kosova u čijoj je nadležnosti odlučivanje o ekstradiciji osoba sa Interpolove poternice", rekla je Gudeljevićeva.

Ona je navela da je EULEX spreman da asistira kosovskim institucijama u izručenju Keljmendija, ukoliko ministar pravde Hajredin Kuči prihvati zahtjev.

Kosovska policija je 5. maja na području Prištine uhapsila Keljmendija, za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom policijske akcije "Lutka".

Tužilaštvo BiH, u okviru istrage u ovom predmetu, sumnjiči Keljmendija za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama i krivičnim djelom ubistva.

EULEX-ov sudija Keljmendiju je 9. maja odredio jednomjesečni pritvor na zahtjev EULEX-ovog tužioca Erika Larsona, a Keljmendi se tereti za ista krivična djela za koja ga tereti i pravosuđe BiH.