BiH
0

EU: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sredine marta?

FENA
Nakon prve runde dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, koja je iza zatvorenih vrata održana u utorak uvečer u sjedištu Evropske unije, debata o napretku naše zemlje u provedbi Dejtonskoga mirovnog sporazuma, o političkom stanju u zemlji i preprekama koje stoje na putu euroatlantskih integracija – tek predstoji.

Tokom dana na pogramu su još dvije zatvorene sjednice Upravnog odbora PIC-a i dvije rasprave s državnopolitičkim vrhom Bosne i Hercgovine.

Diplomatski izvori bliski Upravnom odboru PIC-a potvrdili su agenciji Fena da je na početku zasjedanja izraženo zadovoljstvo najnovijim napretkom u procesu pripreme neophodnih zakona, među kojima je i neophodna regulativa za okončanje procesa reforme policije.

"Prevladava uvjerenje da najnovije aktivnosti u zemlji mogu biti ohrabrujuće i za domaće vlasti i za međunarodnu zajednicu", izjavio je isti diplomatski izvor, izražavajući uvjerenje da bi Evropska komisija konačno mogla biti zadovoljna jer su svi najvažniji zakoni ovih dana prošli proceduru Vijeća ministara i prvo čitanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici Evropske komisije u Upravnom odboru će, kako je u utorak neslužbeno najavljeno, predočiti plan EU-a o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)već do sredine marta ako konačne verzije neophodnih zakona do tada budu prošle parlamentarnu proceduru.

"Bila bi to sjajna vijest za Bosnu i Hercegovinu i sve njene gradjane", izjavio je za Fenu bh. ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Dodao je da bi potpisivanje SSP-a, "kao najvažnijega međunarodnog ugovora poslije Dejtonskog sporazuma", bio golemi uspjeh sadašnjih organa vlasti, veliki korak cijele zemlje ka punopravnom članstvu u EU i velika dobrobit za građane.

"S potpisivanjem SSP-a Bosni i Hervegovini kao državi i svim njenim građanima bi se, uz ostalo, širom otvarila vrata vrlo značajnih pretpristupnih fondova vrijednih oko 450 miliona eura", kazao je Alkalaj.

Druga vruća tema dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a je budućnost Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u BiH. Stajališta zvaničnog Bruxellesa su uglavnom ujednačena: OHR bi trebalo vezati za sudbinu SSP-a i najkasnije do kraja godine ga transformirati u ured specijalnog predstavnika EU-a.

U zemlji su, međutim, stavovi i dalje podijeljeni. Banja Luka smatra da je vrijeme međunarodnog protekorata odavno trebalo da bude prošlost, a Sarajevo se zalaže da OHR ostane sve dok BiH ne dobije kandidatski status za punopravno članstvo u Uniji.

"O tome pitanju, nažalost, još uvijek ne mogu iznosti jedinstven stav BiH, ali mogu u svojstvu šefa diplomatije reći šta bi za cijelu zemlju bilo dobro", izjavio je Alkalaj u povodu rasprave o sudbini OHR-a.

"Najbolje bi bilo ako bi se paralelno radilo na oba kolosijeka - mandat visokog predstavnika usloviti napretkom BiH ka evropskim integracijama, a istovremeno pojačati napore na uspostavi ureda specijalnog predstavnika EU-a. Prije konačnog zatvaranja OHR-a, koje bi se moglo dogoditi najkasnije do kraja godine, trebalo bi savladati sve glavne prepreke ka kandidatskom statusu u Uniji, kao što su reforma policije, potpisivanje SSP-a i otvaranje pregovora o ustavu", izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.