Komentari (81)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ma kakve nove prilike? Tacno ko da podj.ebavate
jasno je sa EU traži usvajanje ovog zakona ne znam onda sta opozicija hoce?!? sve samo ne napredak a i oni bi ga morali usvojiti da su pozicija
Imali smo mi i do sada zakone koje stoka nije postovala.A sad ,ko fol ,od novog zakona cemo posteno.
Nevjerovatno... Zakoni od najveceg znacaja za narod se donose bez javne rasprave, bez da narod ima ikakav uvid u to sto mu o glavi radi, u totalnoj tajnosti, kao u najcrnjem srednjem vijeku.
Sta je sa ugovorima o djelu-honorarni ugovori hoce li toga jos biti?
Evo Novalic kaze da nece biti otpustanja iz javnog sektora HALO BAGRO KOJI STE ZA REFORME HALO. UHLJEBI OSTADOSE.MISLILI STE DA CE LETITI IZ FOTELJA.
Ima posla ali elita ne bi svasta da radi...ispod casti im je...ali cudi mi kako to bez posla..a svi po kaficima, svi telefone po 600KM+ ..cigare kutija svaki dan..pa daj nemojte me za-jebavati....a sve nema se kesa, nema se posla...a cijeli dan po kaficima i slicno
Velika istina, isto sam to razmišljao. :) Ili primjer kad hoćeš da izađeš sa sporednog puta na glavnu cestu. Načekaš se dok kolona auta prođe ne bi li se kako ubacio. Mislim, meni je drago da je tako, da se razumijemo, ali ne volim da se kuka kako se nema, a auto od 7+k se vozi. Meni je žao onih što baš nemaju, njima treba pomagati na svakom koraku, zekat je vrlo bitan za društvo.
@AS1 Ovo "babini sinovi" je izlapilo k'o Alpina. U mom kraju, posebno u mom selu ili ti predgrađu, kako god se to definisalo, mahom sjede u kafićima i u kladionici vise oni koji ne rade. Hoće hljeba bez motike. Prc...
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Vi iz EU treba da cvrsce podrzite reforme kako bi stvorili sto prije pravnu drzavu.Molim vas ovaj put bez kompromisa.gradjani su uz vas. Imate ankete...gradjani ove drzave su se izjasnili da su za EU.dalje je do vas.
Jesu zato sto su naivni i sto su nasjeli na njihovu propagandu. EU je prije 25 godina obecala clanstvo samo da bi radnici predali fabrike njihovim i nasim tajkunima. Kakva crna Evropa.
Nama su reforme potrebne vise radi nasih tajkuna .
DA, naravno, i u EU su inspektori takvi da ih potkupis za kilo janjetine! Jasta! Da, i u EU imas prvo podobne, a onda sposobne na drzavnim jaslama! DA, i bas zato propadaju Njemacka i Francuska! A-HAAAA, sta ima, kako ste vi? Ko kome ovdje zamazuje oci? Kapital je jaci od naroda? Ma, kakvog naroda, to je vec 30 posto familijarno/stranacki rasporedjeno da ima dobru platu... Bunt? Mislim, socijalni bunt? Ne, bunt para je dovoljan da se sve umiri, cini se. A, socijalni bunt ce vam sprijeciti vjerovatno tako sto ce ga nazivati socijalistickim, tojest Titoistickim, itd. No, hajde, postavite vec jednom CHALLENGE ovom EUSR: dajte nam prevod zakona o radu koji je sada na snazi u Svedskoj! Haj'te, gospodine Lars-Gunnar Wigemark, recite da li su svedski inspektori svi iz iste stranke? I, rade li za drzavu, ili za stranku? Kao, vi nas ne poznajete ovdje? Kao, Svedjani rade pod istim ovakvim uslovima? Kao, socijalna pravda ne postoji u Svedskoj, samo "u nas" bolje?
Jos nesto: zakon o radu, sve i da jeste po modelu EU, kako ga primijeniti u zemlji koja nece dati podrsku novonastalim nezaposlenim (znamo da ce stranke stititi "svoje", ali, brate, nakotilo se novih generacija, pa nekog treba 'ocerat') u prekvalifikacijama, nece im dati da imaju sta jesti dok ne nadju novi posao, nece im dati zdravstveno osiguranje... Da neko u Svedskoj ima ovakvo st(r)anje kao kod nas, zar bi stvarno ljudi pristali da ih se ovako voda? Zakon, sve i da je dobar, u ovoj zemlji NEMA KO DA PROVODI! Ko ce stati u odbranu radnika kada nije u pravu poslodavac iz etno-klero-stranacko-jednoumlje hijerarhije? Ko? Sud u Strazburu, Evropo? A-HAAAA! Ured "zvizhdacha"? A-HAAA! AV-MAU? Mozda su oni najkompetentniji, jer ovdje mozes samo LAJAT na drzavu, koje ima kako i kada kome zatreba,al obicnom covjeku -nema. Da, izgleda da smo, po mnogo cemu, pa i po ovome, jedinstveni -mislim, jedinstven slucaj... SUTI I TRPI!
ne znam sta se bunite oko reformi, jel vam to dobro do sad bilo sa starim pravilima? pola drzave nezaposleno
Kad skontas da je ovaj zakon da bi ovi sto rade radili jos vise za jos manhe para bice ti sve puno jasnije.
Jedno jos prakticno pitanje...ako ce se doprinosi smanjivati, ili nece postojati STRIKTNA obaveza uplaćivanja istih...kako cu ja ako se, ne daj boze ,razbolim u npr. svojoj 35. god dobiti invalidsku penziju....ODNOSNO, od kakvih para cu ja da zivim do kraja svog zivota kada ce penzijski sistem vjerovatno propasti. i kako to da NIKO ispred PIO-a se nije oglasio u vezi ovog zakona....KAKO TO DA SE SAMO IZNOSE NEKE POZITIVNE STVARI, manje-vise IZMISLJENE.
Samo treba INSPEKCIJI UVESTI INSPEKCIJU i rijeseni svi problemi! Pa kad inspektor ostane bez posla onda ima da dere sve redom bez milosti! Ptice na grani znaju da vecina poslodavaca uplacuje doprinose i poreze na minimalac a ostatak plate daju na ruke, takodje kazne za rad na crno su minimalne ili inspektor pojede kilu pecenja i kaze da je sve ok zatim roba ispod pulta za koju nema evidencije i more drugih stvari, tolerisanje kasnjenja sa uplatama pdv-a i ostalih poreza i doprinosa. zatim taktika da jedna firma posluje godinama nagomilava dug prema drzavi i onda otvaranje druge firme na zenino ime i tako u krug! Kad bi se sve radilo po sadasnjim zakonima bilo bi i para u budzetu i prostora za smanjenje i poreza i doprinosa!
nadam da cemo nakon ovoga shvatiti da nam mmf I eu nisu haveri I da trebamo da se okrenemo sebi
pa okreni se sebi.nemoj traziti njihove pare.ne mole oni nas,nego mi njih
U inostranstvu smo jeftina radna snaga, red bi bio da i kod kuce budemo
Al u qurccu
znate kako e ovako.robovlasnici ce po potrebi zaposljavati robove handrit ih i fizicki i pshicki ,koji ce ubrzo pregoriti ko sijalica ,dati otkaz ,robovlasnici ce nove robove zeljne posla zaposliti i tako u krug ,moci ce da biraju i rade sta hoce. Zapad sa nama eksperimentiseuz pomoc domacih izdajnika,eksperimentisu nekadasnje fedualno doba upakovano i kamuflirano u "moderni kapitalizam"
jer znaju da kd njih to ni usnu ne bi moglo proci ,jer narod ima svjest i narod se digne.
Naravno da su nam potrebne reforme i to svi znamo al ne na naćin gdje se iz pregovora iskljućuje sindikat gdje država nema socijalna davanja gradjanima ,država koja ustvari nema ništa.Prema tome ne može ovaj narod opet nosit sav teret a istovremeno imamo 9 milijardi na raćunima novopećeni tajkuna u BiH .Ako ćemo krenut u radikalne promjene onda ćemo od vrha prema dnu.
koji sindikat?lopov do lopova.Bajramovic koji je zaposlio kcerku,a za uzvrat podrzao SDP.gdje ti zivis
Toliko smo puni nade i optimizma da je rijetko ko od nas mladih procitao ionako vrlo dobro poznat tekst i glupu pricu. Eto koliko imamo prilika za zaposlenje, soljenje pameti. Ma....... bolje sutit i trpit ili ako vec ko ima priliku robovat za 15-20 KM dnevnice za koju se moras izborit (ili napatit jel?) radnim vremenom od 15-18 sati.
Nove priliike za zaposlenja a u svakom gradu imas po pet firmi zatvoreni koje zjape,sluze kao WC-e ili skoloniste za pse...kucanju. Ove firme sto rade to su samo za rodjake i tako to.