Susret Tihić - Agramunt
0

EU i međunarodna zajednica podržavaju Prudski sporazum

FENA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić razgovarao je danas sa senatorom Pedrom Agramuntom, izvještačem za Bosnu i Hercegovinu i regiju pri Evropskoj komisiji za odbranu i sigurnost. Teme razgovora bile su opća situacija u Bosni i Hercegovini, budući status Ureda visokog predstavnika i angažman međunarodnih vojnih trupa te ustavna reforma u našoj zemlji, saopćeno je iz SDA.

Ocijenjeno je da je teška ekonomska situacija dodatno pogoršana nacionalističkim retorikama. Ustavna reforma je ključ za rješavanje problema Bosne i Hercegovine jer, uz izuzetno skup i nefunkcionalan sistem, država BiH nema ustavne elemente da odgovori na nadolazeću ekonomsku krizu, kazao je Tihić prilikom ovog razgovora.

Jasno je da ispunjavanje pet ciljeva i dva uvjeta nije dovoljno da BiH može samostalno funkcionirati bez prisustva visokog predstavnika. U svih deset aneksa Dejtonskog sporazuma Ured visokog predstavnika ima svoje mjesto i ulogu, počevši od vrhovnog tumača Dejtonskog sporazuma, uključujući i Ustav Bosne i Hercegovine, pa nadalje.

Zato je prije donošenja odluke o zatvaranju Ureda visokog predstavnika neophodno njegove ovlasti u formi ustavnih amandmana prenijeti na institucije Bosne i Hercegovine.

Angažman i prisustvo međunarodnih vojnih trupa u našoj zemlji treba vezati za prisustvo OHR-a, dodao je predsjednik SDA.

Uvažavajući sve specifičnosti BiH i njene multietničke strukture, Tihić je izjavio kako se ustavnom reformom mora omogućiti da državne institucije funkcioniraju efikasno i samostalno.

Jedino tako BiH može ispunjavati obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvariti članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Jasno je da time ne može biti ugrožen nikakav etnički ili entitetski interes jer su ekonomska i politička stabilnost BiH kao i članstvo u euroatlantskim strukturama u interesu svih bh. građana.

Tihić je također ukazao na značaj i neophodnost regionalne suradnje jer ako Bosna i Hercegovina ima dobru suradnju sa susjednim zemljama – Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom - možemo lakše i brže rješavati probleme u BiH.

Uz to je izrazio zabrunutost zbog stagnacije u odnosima sa susjednim zemljama i rekao da Bosna i Hercegovina, nažalost, još uvijek nije iskoristila povoljnu političku klimu u regionu, naročito u Srbiji.

Senator Agramunt interesirao se za Prudski proces, posebno ističući važnost atmosfere političkog dijaloga i kompromisa.

Evropska unija i međunarodna zajednica u potpunosti podržavaju razgovore i dogovore SDA, HDZBiH i SNSD i spremna je pomoći i ohrabriti vas u tome kazao je Agramunt, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.