BiH
213

Epilog pretresa Klix.ba: Onesposobljeno 19 računara, urednik i direktor ostali bez mobitela

Piše: E.S.H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je MUP RS više od sedam sati pretresao prostorije Klix.ba zbog slučaja "Dva papka", kolegama iz medija koji su cijeli dan čekali da saznaju šta se dešavalo u našoj redakciji obratili su se direktor portala Klix.ba Dario Šimić i glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je rekao da je ovo samo još jedan od pritisaka na portal Klix.ba i podsjetio je da su, prije mjesec dana, nakon telefonskog poziva iz MUP-a RS-a otišli na informativni razgovor gdje su dva sata ispitivani o slučaju Željke Cvijanović i kupovine glasova pojedinih zastupnika.

"Mislili smo da je tu kraj, ali su jutros u pola 9 pokucali na vrata, ušli u redakciju, rekli nam da se odmaknemo od računara i da odemo u drugu sobu. Oduzeli su nam mobitele i nastupio je pretres koji je trajao oko osam sati", izjavio je Hadžiahmetović.

On je naglasio da se ovakvi postupci ne smiju dešavati u državi u kojoj živimo te dodao da je besmisleno prijetiti novinarima, tužbama i zatvorskim kaznama.

"Ne znamo kako će sve ovo završiti. Odnesen je kancelarijski materijal koji nema nikakve veze sa onim što je predmet istrage. Prema pretresu, osumnjičeni smo Dario Šimić, direktor, i ja kao glavni i odgovorni urednik. Oduzeli su nam telefone na kojima se nalaze privatne stvari koje nemaju nikakve veze sa predmetom istrage", pojasnio je Hadžiahmetović.

Portal Klix.ba je materijalno onesposobljen, jer su nakon pregleda i izuzimanja hard diskova, 19 računara nije u funkciji, uredniku i direktoru su oduzeti telefoni.

Ipak, kako je rekao Hadžiahmetović, Klix ba od sutra ide ispočetka i nastavit će raditi svoj posao korektno i pošteno: "Ne treba se predavati, već sutra nastavljamo sa radom kao i do sada".

Podsjetio je da su pripadnici MUP-a prvenstveno tražili trag koji bi ih doveo do izvora.

"Odmah je bilo ponuđeno da kažemo na kojem je računaru sporni snimak, preko kojeg maila je došao, kako bi se skratio proces. Mi smo to odbili, tako da su uzeli svih 19 hard diskova. Pretpostavljam da neće naći to što traže, a možda i hoće", dodao je Hadžiahmetović.

Direktor Dario Šimić je rekao da se sumnja i da smo mi napravili taj snimak.

"Na osnovu naših prava i medijskih sloboda, mi nismo dužni otkrivati svoje izvore. Oni nas terete i za to što smo objavili i učinili dostupnim taj snimak javnosti. Poprilično smo razočarani da u 21. stoljeću, u demokratskom društvu dolazi do ovakve situacije i nadamo se da će ovo biti posljednji ovakav napad na jedan medij", zaključio je Šimić.

Sada, kada su već izuzeli hard diskove, mi se nadamo da će nama svima u skorije vrijeme otkriti ko je snimio taj snimak i da li je Željka Cvijanović kupovala zastupnike.