BiH
33

Epidemiolozi u BiH: Nema mjesta za paniku zbog ebole

Piše: E.S.H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Slučaj koji se desio u Makedoniji, gdje je jučer preminuo državljanin Velike Britanije, epidemiološki se ne može povezati sa ebolom, kazala je za Klix.ba epidemiologinja u Federalnom zavodu za javno zdravstvo doktorica Mirsada Mulaomerović.

Doktorica Mulaomerović nam je rekla i da se poduzimaju sve mjere pojačanog nadzora i u našoj zemlji, ali i u svim zemljama članicama Svjetske zdravstvene organizacije. Ono što je najvažnije je da razloga za paniku nema.

"Najmanje bi se ovaj slučaj preminulog pacijenta u Makedoniji mogao povezati sa ebolom, a više bi se mogle uključiti u razmatranje neke druge bolesti. Po definiciji slučaja, taj pacijent ne spada u kategoriju sigurnih ili sumnjivih slučajeva na ebolu", pojasnila je doktorica Mulaomerović.

Trenutno su pogođene zemlje Gvineja, Liberija, Siera Leone i Nigerija sa manjim brojem slučajevam a najveći broj je u Liberiji. Sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije, 193 zemlje su pojačale sistem nadzora.

"Putnici koji dolaze u našu zemlju iz zemalja u kojima se pojavila ebola budu anketirani i nakon anketiranja se postupa prema ranije postavljenim preporukama. Do sada kod nas nije bila niti jedna osoba sa simptomima, niti neko ko je trebao da bude stavljen pod zdravstveni nadzor. Svi aerodromi i granične službe su dobile upitnike i algoritme kako postupiti sa sumnjivim osobama. To su mjere zaštite koje su uvedene u augustu ove godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila zemlje da ipak trebaju pojačati nadzor", napomenula je epidemiologinja Mulaomerović.

Istakla je da nema mjesta za paniku, ali da je ipak važno da se zna koje su osobe rizične i koji su simptomi.

"Sačekat ćemo nekoliko dana da vidimo kakvi će rezultati biti za osobu koja je preminula u Makedoniji. Mislim da to neće biti potvrđeno, ali mjere prevencije se moraju provoditi po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije", kazala je Mulaomerović.

Virus ebole dobio je ime prema rijeci Ebola u Demokratskoj Republici Kongo, koja se nalazi blizu mjesta gdje se pojavila epidemija. Prve epidemije su prijavljene 1976. u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo sa 151, odnosno 280 smrtnih slučajeva.

Vezani članci