BiH
0

English: BiH zaostaje za svojim susjedima, policijska reforma primjer nesposobnosti bh. političara

FENA
Neuspjeh reforme policije i poruka koju su poslali politički lideri BiH u pogledu njihove posvećenosti procesu integracije uznemirujući su za Sjedinjene Države, izjavio je danas američki ambasador u BiH Charles English na prvoj pres-konferenciji od preuzimanja ove dužnosti.

On je ocijenio kako je policijska reforma postala primjer nesposobnosti lidera BiH da postignu koncenzus za opće dobro i da rade u interesu svih građana.

Ambasador English je potvrdio da će međunarodna zajednica u narednim danima i sedmicama razmatrati kakve bi mogle biti posljedice zbog neuspjeha reforme policije.

O tome nije želio preciznije govoriti, ali je iskazao punu podršku SAD-a radu visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji "ima ovlasti da radi na rješavanju situacije u BiH".

Američki ambasador upozorava kako je sada put BiH u Evropu blokiran, da zemlja zaostaje za svojim susjedima, te da ovako počinje izolacija. Stoga je apelirao na bh. političare da djeluju odmah, dok je još uvijek moguće ići u korak sa susjedima.

-Vremenom će biti sve manje prilika za napredovanje, a nova generacija Bosanaca i Hercegovaca će imati sve lošiju perspektivu, ustvrdio je američki ambasador u BiH.

Naveo je kako neuspjeh policijske reforme i odsustvo napretka u vezi sa mnogim drugim ključnim reformama, uključujući reformu odbrane, pravosuđa, ekonomsku reformu, navodi na zaključak da su obećanja bh. političkih lidera biračima bila neozbiljna.

Ambasador English ističe kako je neuspjeh policijske reforme došao nakon više od godinu dana političkog ćorsokaka kojeg je karakterizirala destabilizirajuća retorika mnogih političkih lidera.

Kako je kazao, jedna strana je odbila priznati da ekonomski razvoj i prosperitet zahtijevaju efikasnu i funakcionalnu državu, dok je druga strana odbila prihvatiti činjenicu da je za promjenu, posebno ustava BiH, potreban komprimis.

-Obje strane oslanjale su se na nacionalističku retoriku i političko poziranje da bi gradile opasnu iluziju - da mogu graditi budućnost za svoje birače, a da ne uzmu u obzir težnje i brige ostalih. Obje strane moraju shvatiti da to nikada neće uspjeti, poruka je ambasador Englisha.

On je zaključio da su SAD i dalje posvećene BiH i radu na provođenju ključnih reformi, te da će na tom planu sarađivati sa onim političarima koji gledaju naprijed i imaju hrabrost da rade zajedno i posižu kompromis.