Suđenje bivšim premijerima
0

'Energoinvest' ne traži odštetu od Brankovića

Piše: Amra Kovač
U sarajevskom Kantonalnom sudu danas je nastavljeno suđenje Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić danas su svjedočili Azra Alkalaj, koja je 2000. godine bila direktorica Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH, Jusuf Zahiragić, direktor Sektora za pravne poslove u "Energoinvestu“, te August Janček, federalni pravobranilac, kao svjedoci Tužilaštva.

Zahiragić, koji je danas u Sudu svjedočio kao predstavnik firme "Energoinvest“, kazao je da se "Energoinvest“ ne smatra oštećenim, te da ne traži krivično gonjenje Brankovića, niti će tražiti odštetu.

"Ovo je odluka Nadzornog odbora "Energoinvesta“, koji smatra da je Brankoviću stan kupljen u skladu sa tada važećim aktima "Energoinvesta“, kazao je Zahiragić.

Janček je kazao da će se Federalno pravobranilaštvo nakon okončanja procesa, izjasniti da li je budžet Federacije BiH oštećen, te da li će tražiti odštetu, a da se Vlada Federacije BiH po ovom pitanju još uvijek nije izjasnila.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jančeku je kazala da se po Krivičnom zakonu Federacije BiH o tome da li je budžet Federacije BiH oštećen Pravobranilištvo mora izjasniti do okončanja postupka.

Alkalajeva je, pak, svjedočila na okolnosti procedure kupovine stanova tokom 1999. i 2000. Godine.

Prema njenim riječima u Službi za zajedničke poslove Vlade FBiH postojao je odsjek koji se bavio kupovanom stanova, a koji su dodijeljivani istaknutim bh. građanima uposlenim u državnim institucijama.

"Procedura kupovine svakog stana je trajala oko dva, tri mjeseca jer je trebalo pronaći adekvatan stan za što nižu cijenu. Odluku o kupovini stanova donosio je premijer Federacije BiH, odnosno Edhem Bičakčić, a ja sam nakon pismenog obavještenja premijera potpisivala odluke“, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima stanovi su se namjenski kupovali.

"Bilo je slučajeva kada su osobe kojima je stan namijenjen išle da pogledaju stanove ali oni nisu mogli odlučivati koji će im stan biti dodijeljen, niti utvrđivati cijenu stana. U slučaju Brankovića ne znam da li je on išao da pogleda stan prije nego je kupljen, a po odluci premijera ja sam potpisala i Sporazum o udruživanju sredstava između "Energoinvesta i Vlade Federacije BiH“, kazala je Alkalajeva.

Prema njenim riječima nakon što je stekao stanarsko pravo Branković je mogao za certifikate kupiti stan kao i svi drugi bh. građani.

S obzirom da je ponuda Službi za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH za stan koji je kupljen Brankoviću dostavljena faksom 18. maja, a kupoprodajni ugovor potpisan 22. maja 2000. godine, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Oleg Čavka, pitao je svjedokinju da li se procedura kupovine stana mogla završiti za četiri dana, a svjedokinja je odgovorila:

"Procedura se nije mogla završiti za četiri dana jer je to trajalo mjesecima, a u faksu koji je stigao, najvjerovatnije, navedena je već utvrđena cijena stana“, kazala je svjedokinja,

Optuženi Bičakčić upitao je svjedokinju da li joj je on ikada sugerisao koji će se stan kupiti nekom, na šta je ona odgovorila da nije.

Prema optužnici bivši premijer FBiH Bičakčić i tadašnji direktor "Energoinvesta“ Nedžad Branković, zloupotrijebili su položaje te su Brankovićev stan na Ciglanama kupili novcem Vlade FBiH i "Energoinvesta". Tom transakcijom budžet FBiH oštećen je za 114.000 KM, a Energoinvest 150.000 KM.

Nakon toga Branković je taj stan otkupio certifikatima čija je vrijednost iznosila 920 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. januar 2010. godine.