BiH
356

Elvedin Mešanović, od prosjaka do skrbnika

Klix.ba
Elvedin Mešanović
Elvedin Mešanović
Priča o sličnosti misteriozne plave djevojčice pronađene u Grčkoj sa djevojčicom Lisom Irwin, nestalom prije nekoliko godina u Kansas Cityju, glavna je tema američkih medija. U cijeli slučaj uključili su se istražitelji FBI-a. Kako pišu američki mediji, slična situacija desila se za vrijeme rata u BiH sa Elvedinom Mešanovićem.

Elvedina su, navodi WWMT televizija, roditelji ostavili na ulicama BiH, a danas svojim radom on mijenja živote drugih, u ovom slučaju djece bez roditeljskog staranja.

Za ovog 26-godišnjeg Bosanca teško je govoriti o djetinjstvu. Porodica ga je, tvrdi, ostavila na ulici i morao se brinuti o sebi.

"Nisam imao odjeću, rat je trajao, granate su padale i ljudi su ubijani: Bio sam petogodišnji dječak na ulici, bez ikoga", kaže Elvedin.

Tada ga je, dodaje, uzela romska porodica i njegov život postao je izuzetno težak. Tvrdi da je bio primoran prositi kako bi "otac porodice" mogao kupiti alkohol, a jeo je samo ljute papričice.

"To je bila moja jedina hrana. Imao sam velike stomačne probleme i ubrzo sam smješten u sirotište. Proveo sam u bolnici mjesec dana na oporavljanju", kaže ovaj 26-godišnjak.

Nekoliko godina kasnije, Elvedin je upoznao Joannu Shields, sa kojom je sarađivao za dobrobit djece. Ona je 1995. godine stigla u Bosnu kao volonterka koja je pomagala ženama koje su preživjele etničko čišćenje. Taj put je promijenio i njen život.

"U izbjegličkom kampu sam upoznala djevojčicu koja mi je kazala 'nemoj me zaboraviti'", kaže Shields. Ove riječi bile su inspiracija za osnivanje Fondacije Jericho, koja radi sa Romima u kampovima u BiH, nudeći im stipendije i pomoć pri školovanju. Upravo je Elvedin postao prvi stipendista Fondacije.

"Stvarno sam ponosna na njega zbog njegovog srca", kaže Shields. Elvedin će uskoro diplomirati ekonomiju, a radi kao socijalni radnik pomažući drugoj djeci bez roditelja.

"Ne možete promijeniti prošlost, jer kad bismo to uradili, ne bismo više bili iste osobe. Sve što se meni desilo učinilo me je boljom osobom", kaže Elvedin.

On će narednog mjeseca biti govornik na godišnjem humanitarnom događaju Fondacije Jericho u gradu Kalamazoo u Michiganu.