BiH
0

Bosanka projektni rad iz Slovenije proširila u Afganistan

FENA
Direktorica Zavoda Krog iz Kopra Emina Hadžić (33) porijeklom Bosanka, uspješna je poslovna žena. U Sloveniji je postigla značajan uspjeh, ali vezu s domovinom nikad ne zaboravlja. Na razne načine, uz pomoć prijatelja i donatora, pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

Ako u pretraživač Google upišemo ime Emina Hadžić, među rezultatima nađemo tek nekolicinu tekstova pod unesenim ključnim riječima.

Ona je skromna osoba, koja se nerado pojavljuje u javnosti. A kad govorimo o bh. ličnostima, koje su uspjele u dijaspori, priča o njoj ne može se zaobići.

Već kao mlada počela se baviti problematikama od kojih većina brzo digne ruke. Dok su njeni vršnjaci odlazili na zabave i uživali u studentskim godinama, ona, koja je odrastala u porodici s jednim roditeljem i dvije sestre, brižljivo je obavljala teške poslove da bi finansirala studij, pomagala majci i otplatila svoj prvi auto.

U istom razdoblju počela je pokazivati i odgovornost prema drugima, organizirati skupove o očuvanju kulturnog identiteta Bošnjaka u Sloveniji, rasne i etičke diskriminacije, socijalne ugroženosti poslijeratnih žrtava, depresije, nasilja, te tako upozoravala javnost na nepravilnosti koje se dešavaju u sistemu.

Gradila je socijalnu mrežu bh. društava u Sloveniji i upozoravala na važnost uređenja statusa naroda nekadašnje Jugoslavije u Sloveniji. S ekipom bh. studenata, jedna je od osnivača Udruženja bh. studenata u Sloveniji - BH4.

Neprofitnu organizaciju Zavod Krog osnovala je 2008. godine. Temeljne oblasti Zavoda su razvojna suradnja, humanitarni rad, oblast socijalnog osiguranja te djelatnosti medija, kulture i umjetnosti.

Nakon službenog puta u domovinu svojih roditelja, Bosnu i Hercegovinu, zaprepaštena se vratila u Sloveniju, užasnuta zbog patnje ljudi, opće situacije i prilika u kojima žive njeni građani, posebno djeca i žene.

Započela je suradnju s predstavnicima različitih organizacija iz država zapadnog Balkana, među kojima su BiH, Crna Gora i Kosovo. Usljed iskrene predanosti projektima i discipline u radu, više puta je surađivala s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Slovenije, gradonačelnikom Ljubljane čak i predsjednikom države.

Među njenim projektima najveći uspjeh postigli su "Pokloni osmijeh" i "Od okoline do porodice", čiji je osnovni cilj održivi razvoj socijalno ugrožene djece s područja zapadnog Balkana, osnaživanje žena te borba protiv nasilja u porodici.

Da bi unaprijedila rad učitelja i omogućila bolje obrazovanje djece u ruralnim područjima u BiH Hadžić je, s ekipom donatora, nabavila kompjutersku opremu za OŠ "Seonica", opremu za predmet hemije u OŠ "Stolac" te školskom opremom i priborom opremila još nekoliko osnovnih škola.

Svake godine Zavod "Krog", posredstvom donatora, ugosti grupu djece od šest do dvanaest godina iz BiH, Kosova i Crne Gore.

Pomoću stručnih suradnica Zavoda "Emma" i Centra za socijalni rad u Ljubljani, u Crnoj Gori su provedeni različiti obrazovni seminari u koje su bili uključeni učitelji, pripadnici policije i socijalni radnici.

Pomoć Zavoda "Krog" dobili su i u Centru za djecu s posebnim potrebama "Lipa" u gradiću Plav, gdje se, u suradnji sa Zavodom "Emma", Centrom za socijalni rad Plav i Općinom Plav odvijala i socijalna kampanja protiv nasilja "Umjesto udarca pokloni cvijet".

Projektni rad Hadžić je proširila i u Afganistan, gdje se nalazi stručna suradnica Zavoda "Krog", a Zavod djeluje i na projektu koji povezuje kulturu i umjetnost među stanovništvom u multikulturnoj sredini.

Svi projekti koje je realizirao Zavod sadrže program odbrane ideje otvorenog društva, smanjenja diskriminacije, bolje uključenosti u društvo te međusobno poštovanje različitih kultura u Sloveniji, članicama EU i drugim državama u svijetu.

"Pojedinci su oni koji prevazilaze ogromne prepreke na ovom svijetu da bi, danas i sutra bilo bolje, društvo pozitivnije, postojala vladavina prava, stvorene jednake mogućnosti za sve, opstale moralne vrijednosti, povećana međusobna solidarnost i tolerancija. Svaki korak u životu treba da bude usmjeren radi dobrog za sebe, svoju porodicu i društvo", kaže Hadžić.

Za trud i zalaganje ona je primila prestižnu titulu "Najvolontera" 2008. godine i titulu "Najhumanitarnoga projekta" 2007. godine za projekt "Pokloni osmijeh".

U predanom radu Emina Hadžić ima veliku podršku porodice, supruga i dviju kćerkica. Uz njih lakše prevazilazi i mnogobrojne prepreke, na koje nailaze svi, pa i ona.

U 2012. godini časopis "Manager" izabrao je Eminu Hadžić u najuspješnije Slovence.