Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Izmjena ugovora u radu sa eliminiranjem rada na neodređeno vrijeme i potenciranje isključivo određenog vremena je autogol od kojeg se ovo društvo neće oporaviti! Čitaj između redaka, nemaš više apsolutno nikakve sigurnosti, danas si tu- sutra će te mršnuti jer će topovskog mesa koje će raditi za šićar pognute glave biti na bacanje! Kome je ovakva izmjena u interesu osim velikim korporacijama i ostalim izrabljivačima?? Koja zemlja u okruženju je popustila pod naletom ucjena MMF-a i SB i ko je još pristao na ovakav modus kojim de facto postajemo feudalno društvo bez prava glasa???
@samsvojmajstor Sto nisi trazio racune :D
@samsvojmajstor
Izmjenite zakon o indirektnom oporezivanju u smislu da se PDV placa pri realizaciji a ne pri ispostavljanju faktura i na taj nacin ce te podstici domacu privredu i smanjiti likvidnost iste. Hitno je i potreban taj novi zakon o radu da se rastereti ova mnogobrojna administracija kao i realni sektor.
Bojim se da ove "reformske mjere" nisu ništa drugo nego obična obmana: - izmjenom zakonske regulative može doći do smanjenja obaveze za rad sa 70% na 50%, međutim istovremenim oporezivanjem nečeg sa 0% na 50% poslodavci neće dobiti ništa. Štaviše ukupan poreski teret će biti i veći! Računica je vrlo jednostavna. - posljedično ne mogu se očekivati nikakve značajnije promjene u pogledu stope nezaposlenosti. Vjerujem da gdin Novalić nije nimalo naivan ekonomista, te da je u suštini svjestan da je ovo klasična prevara. Ne razumijem se u baš u ekonomiju, ali vjerujem da je za neku promjenu potrebno ostaviti ono što je neoporezivo i dalje takvim. U kratkom roku to bi uzrokovalo dramatičan pad priliva u federalnu kasu (a toga se vjerujem najviše boje), međutim u dugom roku mogao bi se očekivati pad stope nezaposlenosti i pozitivni efekti reforme. Boje se rizikovati, a ionako smo propali...
Konačno nešto konkretno. Oporezivanje regresa,minulog rada,toplog obroka ali i istovremeno ukidanje obveze isplate tih naknada je konačno nešto normalno. Te mjere mora odmah pratiti i ukidanje doprinosa na plaću od 10,5%, ali istovremeno se ne smije dozvoliti da zbog toga bude povećana neto plaća proračunskim korisnicima. Reforma tržišta rada je nužna. PDV treba povećati na 20% ali uvesti sniženu stopu od 10% ali na samo nekoliko strogo određenih osnovnih namirnica. PDV u ugostiteljstvu smanjiti na 10% po hrvatskom modelu,a kontrolu izdavanja fiskalnih računa u ugostiteljstvu rigorozno postrožiti. Model fiskalizacije promjeniti kao i i Hrvatskoj tako da nema potrebe nabavljati skupe fiskalne blagajne i printere. Ukinuti brojne parafiskalne namete ( naknade za turizam,profesionalnu rehabilitaciju...) ili ih radikalno smanjiti ( VTK članarina smanjiti 10 puta, šume barem duplo) Da bi se privukle investicije uvjeti poslovanja moraju biti ne isti nego značajno bolji nego u okruženju
Gospodine premijeru neki dan sam kupio odijelo i košulju.Isti dan sam ručao u elitnom restoranu u Sarajevu,Taj isti dan sam kupio ženi cipele i naravno ujutro popio kaficu.S ve to je iznosilo cca 450 km.Niko mi nije dao fiskalnog računa,Sve su to radnje i eminentni privrednici ovog grada.I naravno kad dođete vi i vama slični u te iste radnje i restorane vama neće ni naplatiti.
Novaliću, tako bi trebalo da bude. Ali NEĆE BITI! Gospoda nije predvidjela u budžetu ništa za razvoj i napredak države, osim za vraćanje dugova i nova zuaduženja i svoje plaće i druge prinadležnosti. Zapošljavanja neće biti, jer neće biti novih radnih mjesta, a to se veže za socijalni program koji može samo da bude gori, a nikako bolji. Đaba si se trudio, ALI, NEKA SI IM DAO DO ZNANJA ŠTA SU TREBALI DA RADE, KOJE PLANOVE DA ZACRTAJU. NARODU JE SVE TO OBEĆAVANO U PREDIZBORNOJ KAMPANJI. Kada su se zatvorila biračka mjesta, zatvorena je i ta tema.