BiH
13

Eksplozivna sredstva i višak municije u fokusu nakon poplava

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas operativnog komandanta Snaga Evropske unije (EU) za operaciju "Althea" u BiH i zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi generala sir Adriana Bradshawa.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na početku susreta, general Bradshaw izrazio je žaljenje i saučešće zbog žrtava, povrijeđenih ljudi i materijalnih gubitaka prouzrokovanih poplavama u BiH, te pohvalio brz i efikasan odgovor Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Istaknuta je dobra saradnja EUFOR-a s relevantnim institucijama u BiH, posebno s Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, naročito tokom teške prirodne nesreće koja je zahvatila BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je zahvalnost EUFOR-u na angažovanju u otklanjanju posljedica teških poplava u BiH, kao i za stalnu podršku koju EUFOR pruža BiH.

Također je rekao da su sve institucije vlasti u BiH brzo odreagovale i da su OSBiH, odmah po ovlaštenju Predsjedništva BiH, na raspolaganje stavile sve svoje kapacitete.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Teme susreta bili su potencijalno opasna uskladištena eksplozivna sredstva i višak municije koji postoje u BiH i koji i dalje ugrožavaju sigurnost, a koja su došla u fokus nakon poplava. Razgovarano je i o mogućoj saradnji relevantnih institucija u BiH i EUFOR-a, o uspostavljanju hitnih procedura za donošenje odluka o uništavanju viška naoružanja i eksplozivnih sredstava.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Haris Bašić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Vanja Filipović.