BiH
0

Ekspertski tim pomoći će oko problema u Mostaru

SRNA
Roderick Moore
Roderick Moore
Ekspertski tim pravnika OHR-a trebalo bi uskoro da stigne u Mostar da bi pomogao u iznalaženju rješenja o izmjeni Statuta ovog grada koju je naložio Ustavni sud, prenio je danas zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moor predstavnicima političkih stranaka.

Moor je danas u odvojenim susretima razgovarao sa predstavnicima nekoliko političkih stranaka, među kojima su HDZ BiH, SDA i SDP.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Zijad Hadžiomerović rekao je da je formiranje ekspertskog tima bio prijedlog međunarodne zajednice kojim će se pomoći da se brže dođe do rješenja. 

On je Mooru iznio stav SDA da grad treba da se sastoji od šest gradskih opština, kao što je bilo do 2004. godine. 

Moor je boravio i u HDZ-u gdje mu je predsjednik Gradskog odbora ove stranke Slađan Bevanda rekao da grad Mostar treba da bude uređen kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, sa jednom izbornom jedinicom.

''Naš stav je da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati. HDZ je za rješavanje problema u institucijama, a ne na ulici. Uvijek smo otvoreni i spremni za razgovore'', dodao je Bevanda. 

Problemi u Mostaru pojavili su se nakon što je Ustavni sud BiH donio rješenje o prestanku važenja izbornih odredaba za Mostar uz obrazloženje da su diskriminišuće, čime je otvoren prostor za promjenu mostarskog Statuta koji je 2004. godine nametnuo Paddy Ashdown. 
Izmjene moraju da budu izvršene do 1. maja, do raspisivanja lokalnih izbora u BiH.