BiH
0

Ekshumacija na četiri lokaliteta na području općine Bratunac

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekshumacija na četiri lokaliteta na području općine Bratunac započela je danas, saopćeno je iz Instituta za nestala lica BiH.

Žrtve su iz različitog perioda stradanja 1992. i 1995. godina, a radi se o lokalitetu Mratinjci i tri lokaliteta na području mjesta Glogova, zaseoci Halilovići, Laze i Golića Mezarje.

Glasnogovornica Instituta Lejla Čengić kazala je Feni da je na lokalitetu Mratinjci završena ekshumacija. S površine terena pokupljeni su posmrtni ostaci najmanje dviju osoba.

Ekshumacija je završena i u zaseocima Halilovići i Laze, a na tim lokalitetima pokupljeni su posmrtni ostaci po dvije osobe.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će biti izvršena sudskomedicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje koštanih uzoraka da bi se DNK analizom utvrdio identitet tih žrtava.

Prema informacijama Instituta, pretpostavlja se da se na svim tim lolalitetima radi o civilima Bošnjacima stradalim u periodu 1992. - 1995. godine. Ekshumacijom, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužilaštvo BiH.