Sarajevo
0

Edukacija u sklopu projekta "Neka znanje bude tvoje jedino oružje"

FENA
U sklopu projekta pod nazivom "Neka znanje bude tvoje jedino oružje" u Srednjoj tehničkoj školi grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije održane su edukacije na temu nošenja i upotrebe hladnog i vatrenog oružja.

Idejni tvorci i realizatori ovog projekta su Udruženje mladih Pragma i RPZ policija MUP-a Kantona Sarajevo s općine Novi Grad i Ilidža. Sredstva potrebna za realizaciju projekta obezbijedilo je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, a organizacijsku pomoć pružila je Služba za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje općine Ilidža, saopćeno je iz Udruženja mladih Pragma.

Projektom je obuhvaćeno šest odjeljenja drugih razreda ove škole, odnosno, 170 učenika, a o potrebi da se ovakve edukacije održe i u ostalim razredima, te drugim školama govore i rezultati istraživanja koje je provedeno u sklopu projekta.

"Prve edukacije koncipirali smo kao pilot projekt u sklopu kojeg smo uradili i istraživanje manjeg obima kako bi saznali koliko učenici poznaju osnovne zakonske smjernice kada je u pitanju nošenje i upotreba oružja u školama, te ima li potrebe raditi edukacije ove vrste. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 50 posto učenika nisu sigurni šta sve spada u hladno oružje, 20 posto učenika misle kako je dozvoljeno nositi nož čija je oštrica do 7 cm dužine, a najviše zabrinjava podatak da 23 posto učenika poznaju učenike koji nose hladno ili vatreno oružje u školu, te da nisu spremni prijavljivati takve slučajeve školskom osoblju", rekla je Šeherzada Halimić, predsjednica Udruženja mladih Pragma.

No, i učenici i nastavnici slažu se u mišljenju kako je ovakve edukacije potrebno održati u svim srednjim školama i u svim razredima, te ih smatraju izuzetno korisnim.

"Jako nam je drago što smo dio ovakvog projekta koji je izazvao odličnu reakciju učenika. Pripadnici RPZ policije u zajednici uspjeli su ostvariti pravi kontakt s učenicima tako da oni sada znaju da mogu i da imaju kome, bez straha za vlastitu sigurnost, prijaviti sve potencijalno opasne situacije. Hitno bi trebali održati iste edukacije i u prvim i trećim razredima, te ovim putem pozivam sve relevantne institucije da podrže Udruženje Pragma u daljoj realizaciji projekta", rekla je Aida Šaković, pedagogica škole.

Prava snaga ovakvih inicijativa nalazi se u činjenici da su djeca u suštini jako dobra, te da im je potrebno samo malo poticaja kako bi postali glavni graditelji sigurnosti u svojim školama, ističe Udruženje mladih Pragma.