Nakon najave tužbe
53

Edita Đapo: Nisam izdala dozvolu za deponiju Uborak, za novu lokaciju zaduženi su Mostar i HNK

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, reagovala je na najavu građana da će je tužiti jer deponija na Uborku kod Mostara nije izmještena, poručivši kako su za novu lokaciju nadležni Hercegovačko-neretvanski kanton i Grad Mostar.
"Uborak je uvijek neizbježna tema kada je riječ o okolišu. Svako ima pravo da tuži svakoga. Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije izdalo okolinsku dozvolu. Federalno ministarstvo ne zatvara nikoga. Ne znam šta od mene očekuju građani, ja sam na njihovoj strani", rekla je Đapo.

Navodi kako se nada da će vrlo brzo nakon lokalnih izbora u Mostaru doći do osnivanja Gradskog vijeća.

"Samim tim će menadžment Uborka, regionalne deponije, morati podnositi izvještaj svom vlasniku, odnosno Gradu Mostaru. Grad Mostar i HNK su se obavezali da će naći novu lokaciju. Još uvijek je nisu našli", kazala je ona.

Napominje kako Federalno ministarstvo okoliša i turizma nema nikakvu ingerenciju niti nadležnost kada je riječ o lokaciji.

"Podržavam građane, želim da se što prije nađe nova lokacija. Rado ću se uključiti da sa strancima nađemo sredstva za finansiranje nove lokacije", zaključila je ministrica Đapo.