BiH
120

Edin Mušić tražio angažovanje osam savjetnika zbog obima posla koji obavlja Parlament FBiH

Piše: Er. M.
Edin Mušić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Edin Mušić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić tražio je da mu se zakonski omogući da u svom kabinetu ima angažovano, ni manje ni više, nego osam savjetnika.

Iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kazali su nam kako nije riječ o zapošljavanju novih savjetnika nego o definisanju maksimalnog broja savjetnika predsjedavajućeg. Oni ističu da zamjenici predsjedavajućih oba doma Parlamenta Federacije BiH nemaju pravo na savjetnika.

Mušić je u zahtjevu koji je uputio Administrativnoj komisiji Parlamenta FBiH predložio da se donese odluka kojom će se utvrditi da u radni odnos bude primljeno osam savjetnika.

"Na osnovu obavljenih konsultacija predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a obzirom na zadatke, obaveze i zahtjeve koji su u narednom periodu planirani u radu Zastupničkog doma te na evidentan problem nepopunjenih radnih mjesta, smatram opravdanim ovaj zahtjev", napisao je u Mušić u zahtjevu.

Čisto radi poređenja, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, za razliku od Mušića, ima zakonsko pravo samo na jednog savjetnika i šefa kabineta.

Zakon jasno precizira da savjetnici zvaničnika ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije. Njih imenuju zvaničnici bez oglašavanja i konkursa.

Ovakav prijedlog Mušića dolazi u trenutku dok međunarodni zvaničnici i ekonomski stručnjaci upozoravaju na neodrživost sistema javne potrošnje i dok se vlasti, izgleda samo deklarativno, bore za smanjenje birokratije.

Podsjećamo, u institucije Federacije Bosne i Hercegovine su u prva četiri mjeseca 2016. godine zaposlene 122 osobe iako je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici 30. decembra 2015. godine donijela zaključak o obustavi konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.

U državi u kojoj se spasonosnima smatraju zaduženja kod MMF-a izdvajaju se milioni za usluge raznih savjetnika.