Predavanje na FPN u Sarajevu
0

Džihić: Narod BiH ima pravo na demokratsku pobunu

FENA
Vedran Džihić
Vedran Džihić
Predavač s Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan Vedran Džihić danas je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održao predavanje o temi "Postdemokratija prije demokratije: slučaj BiH".

U BiH kao i čitavoj regiji postoje krizni fenomeni u području političkog, socijalnog i kulturnog života. Ti krizni fenomeni po riječima Džinića ogledaju se u sve masivnijem građanstvu, niskom povjerenju građana u njihove izabrane predstavnike, te u činjenici da je socioekonomska situacija kao fundament demokratskog sistema jako loša. Zbog svega toga se pojavljuje pasivnost, zasićenost politikom, manjak participacije, loša socioekonomska situacija itd.

"Suštinski problem u BiH je da mi imamo fenomene krize demokratije, umora demokratije prije nego što smo dostigli zaista stvarni sistem demokratije. To proizvodi jednu specifičnu krizu koja se miješa s fenomenima etnonacionalizma, etnopolitike, etnoretorike i dizanja tenzija. Sve ovo rezultira jednim stanjem u kojem imamo permanentno iščekivanje da ćemo nekad da dođemo u tu svijetlu demokratsku budućnost, a ustvari mi stojimo u mjestu. Možda ponekad napravimo jedan korak naprijed, a onda se odmah vratimo dva koraka nazad.", izjavio je Džihić.

Dodao je da je zastoj u procesu evropskih integracija krivica prije svega "bosanskohercegovačke političke elite", ali isto tako, krivicu za stanje u BiH snosi i Evropska unija koja je postala umorna od proširivanja i koja se trenutno bavi samo vlastitim problemima.

"Narod je nosilac demokratije, narod u BiH se reducira na pasivnu masu. Ovdje je potreban jedan novi revolucionarni pokret koji bi krenuo od naroda i pokazao da narod ne prihvata trenutnu situaciju kakva jeste. Narod ima pravo na demokratsku pobunu i ima pravo da djeluje na različite načine. Nažalost, narod u BiH je to zaboravio.", pojasnio je u obraćanju Džihić.

Predavanje Vedrana Džihića je sedmo i ujedno posljednje u ovoj godini koje je organizovano putem projekta "Akademska mobilnost: put do znanja". Realizaciju projekta omogućili su Udruženje za političke nauke u BiH u saradnji s Fondacijom Heinrich Boll.

Cilj projekta je bio podstaći prekograničnu saradnju i jačanje mreže akademske razmjene ideja koje bi pomogle u razvoju političke misli i njenog uključivanja u evrposke diskurse.

"Mi smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom. Potaknuli smo i učvrstili prekograničnu saradnju s fakultetima iz regiona, prije svega s Fakultetom političkih nauka u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Beču. Sad saradnja nije samo u principu i protokolu kao što je nekada bilo, nego je prisutna i u praksi.", izjavila je profesorica s FPN-a u Sarajevu Nermina Mujagić.

Ona je tom prilikom zahvalila i Fondaciji Heinrich Boll što je osigurala potrebni novac za organizaciju ovoga projekta.

Rezultati uspješnosti projekta bit će zvanično objavljeni na internet portalu ovoga fakulteta.