BiH
400

Dževad Bećirević za Klix.ba: Zbog čega sam napustio SDP i prešao u DF

Klix.ba
Dževad Bećirević (Foto: Klix.ba)
Dževad Bećirević (Foto: Klix.ba)
Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, oglasio se nakon napuštanja Socijaldemokratske partije i priključenja Demokratskoj fronti. Kako kaže, odlazak iz SDP-a mu je teško pao, ali poziv Željka Komšića nije mogao odbiti. Bećirevićevo pismo prenosimo u cijelosti.

Prije više od 20 godina uključio sam se u SDPBIH sa namjerom da aktivno doprinesem razvoju demokratije i utječem na poboljšanje uvjeta života za sve građane Bosne i Hercegovine. Dugo vremena sam to i uspijevao, o čemu najbolje mogu potvrditi stanovnici općine Centar Sarajevo. U deset godina otkad sam načelnik, Općina Centar je proglašena za najuspješniju općinu - ne samo u BiH već i šire, a ja sam dva puta proglašen za najuspješnijeg općinskog načelnika u BiH. Podrška koju mi birači daju na izborima, a koja je u stalnom porastu, najbolji je pokazatelj da sam na pravom putu i da mnogi građani od mene očekuju da se nastavim zalagati za ostvarenje njihovih prava.

Oktobarski izbori su pokazali da su birači razočarani SDP-om i da je došlo vrijeme za značajne promjene unutar stranke, što sam i očekivao da će se desiti na kongresu SDP-a. Nakon kongresa i izbora u organe stranke uvidio sam da se ništa suštinski neće promijeniti i nisam želio biti dio takvog razvoja događaja. Smatram da bih ostankom u takvom SDP-u iznevjerio volju većine birača i povjerenje građana koji su meni dali svoju podršku. Stoga sam odlučio odbiti kandidaturu za određene funkcije u stranci i moja prva pomisao je bila da se povučem iz politike.

Na poziv Željka Komšića, svog dugogodišnjeg prijatelja s kojim sam blisko sarađivao dok je bio u SDP-u, prihvatio sam da političku karijeru nastavim u DF-u. Vjerujem da Željko Komšić i DF imaju snage da realizuju program oporavka države što je, siguran sam, želja svih građana Bosne i Hercegovine. Iskreno, smatram da iskustvo i znanje koje posjedujem mogu koristiti u ostvarivanju prosperitetnije i sigurnije budućnosti građana BiH. Svojim angažmanom u DF-u nastojat ću da sve političke stranke lijeve orijentacije surađuju uz otvorenu mogućnost njihovog ujedinjenja. Uvjeren sam da bez jake ljevice nema jake Bosne i Hercegovine.

Kandidaturom na Općim izborima 2014. želio sam dobru praksu i uspjehe koje sam zajedno sa svojim timom i građanima općine ostvario u općini Centar Sarajevo, prenijeti na viši nivo i od Kantona Sarajevo napraviti najuspješniji kanton i mjesto ugodnog življenja. Iako mi je veliki broj birača dao podršku, ipak je većina glasala za druge opcije. Poštujući volju birača izričito odbijam prihvatiti bilo koju izvršnu funkciju. Dakle, želim napomenuti da moje priključenje DF-u nije motivisano niti uslovljeno bilo kakvom izvršnom funkcijom, jer to ne želim niti mi je to cilj. Moja želja je da do kraja mandata, tj. do oktobra 2016. godine, ostanem načelnik Općine Centar i da i dalje stojim na usluzi svim građanima, što znači da prihvatanje druge izvršne funckije ne dolazi u obzir.

Odluka o izlasku iz SDP-a mi je teško pala, međutim napuštanjem SDP-a ja nisam napustio socijaldemokratiju i svoje partijske prijatelje, kojih je puno ostalo u SDP-u. Želim da im poručim da oni ostaju moji prijatelji bez obzira na to što se nalazimo u dvije različite političke partije sličnog određenja, stoji na kraju pisma.