BiH
229

Komšić: Nećemo u vlast po svaku cijenu, nisam politički samoubica

Piše: E. G.
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, ponovio je ono što su zvaničnici te stranke već izjavljivali u medijima, a to je da, prema njihovim riječima DF neće biti dio vlasti po svaku cijenu.

U DF-u smatraju da razgovore o formiranju vlasti moraju povesti izborni pobjednici, a u Federaciji su to SDA i HDZ.

Komšić je čestitao izbornim pobjednicima u BiH uz napomenu da njihov rezultat treba poštovati.

"Mi pošujemo to što su oni dobili na način da poštujemo i one birače što su glasali za njih, a to će sigurno i u buduće biti naša vodilja u budućem političkom djelovanju i eventualnim koalicionim razgovorima i pregovorima", kazao je Komšić.

Poštovati rezultat izbornih pobjednika

Dodao je da na ovaj način želi eliminirati mogućnost pravljenja "matematičkih koalicija" da bi se na taj način izbjegla volja glasača stranaka koje su izborni pobjednici. Odnosno, može se zaključiti da u DF-u ne priželjkuju formiranje vlasti u kojoj neće biti SDA i HDZ-a, kada je Federacija u pitanju.

"Nama vlast sama po sebi nije cilj. Pobjeda na izborima je nepotpuna pobjeda ako ono što slijedi nakon toga nisi realizirao, odnosno nisi uradio ono što si obećavao narodu. Vlast možemo biti ako se možemo dogovoriti u vezi s realiziranjem nekih stvari bitnih za ovu zemlju, ali da se realiziraju odmah, prije nego što se izaberu vlade. Izborni pobjednici su u startu u prednosti i oni trebaju povesti priču o formiranju nove vlasti.

Nama vlast nije nužna, nećemo to po svaku cijenu ni zbog naših birača, ni zbog nas samih. Izborni pobjednici vuku prve poteze, ali ako je to priča kao i do sada, tebi Elektroprivreda, meni Telecom, onda hvala, mi u tome nećemo učestvovati. Ako hoćete odmah na prvoj sjednici državnog parlamenta da riješimo sistem koordinacije sa EU, onda uredu", kazao je Komšić.

Ako je stvar u tome da nekome fali glasova u parlamentu da formira vlast, dobit će ih kažu u ovoj stranci, ali DF neće trčati u vlast. Predsjednik DF-a je poručio i zastupnicima, odnosno članovima te stranke da je odmah mogu napustiti, ako im se ovakav način djelovanja ne sviđa.

"Neću prodati obraz radi komada vlasti"

"Uđemo li u vlast bez neke suštine, ne za četiri godine, nego za dvije godine na lokalnim izborima nas neće biti. Ja ipak nisam toliki politički samoubica da bi ulazio u takve dilove. I ponavljam, neću ulaziti ni u kakve matematičke koalicije koje neće poštovati izraženu volju naroda na izborima. To smo gledali protekle četiri godine i ja ne vidim razloga da se na to vraćamo. Izborni pobjednici se znaju, kapa dolje. Neću prodati obraz radi komada vlasti", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da prokomentira najave Dragana Čovića za fomiranjem hrvatske izborne jedinice za naredne izbore, Komšić je rekao da takvo što DF nikada neće podržati.

"Neka mu je da ko god hoće, od nas za to podršku nikada neće dobiti", rekao je.

Na pitanje o eventualnom ujedinjavanju političke ljevice u BiH, Komšić je kazao da kod nas u ljevici ima mnogo egomanijaka za koje ne zna da li će preći preko svog ega i tako postaviti stvari.

"Duboko se nadam da će se to kad-tad desiti. Nikad neću biti protiv toga, ali samo me nemojte molim vas u ime bilo koje ideje tjerati da idem sa banditima i reketašima. Nisam iz tog filma egotripova. Od toga sam bježao", kazao je.

Na današnjoj konferenciji za novinare Komšić je govorio i o SDP-u, opširnije ovdje.