BiH
385

Džamija u Kalibunaru je jedina izgrađena u Travniku nakon odlaska Osmanlija

Piše: E. M.
(Foto: Klix.ba)
Džamija u Kalibunaru je najmlađa džamija napravljena u Travniku. Prije šest godina otvorila je vrata za svoje goste i time postala prva džamija koja je napravljena u Travniku od odlaska Osmanlija.

Spoj tradicije, unikatnosti i modernizma predstavljen je u džamiji u Kalibunaru koja ima dvije munare, mihrab sa tri luka i modernu tehnologiju za džematlije.

U razgovoru za Klix.ba imam džamije Aljo Cikotić je kazao kako tri luka u mihrabu postoje samo u džamiji u Kalibunaru te da predstavljaju stepene vjerovanja svakog muslimana. Prvi luk predstavlja islam, drugi iman, a treći ihsan. Međutim, pored ljepote džamije, njenom sjaju doprinose i džematlije koje svojim jedinstvom uspijevaju predstaviti džemat na najbolji način.

"Kalibunarska džamija ne ističe se samo po svojoj ljepoti i unikatnosti gradnje već i po jedinstvu i složnosti džematlija koji su društvena dešavanja i sam džemat podigli na viši nivo. Rijetko ko ne zna za džamiju u Kalibunaru. Džemat Kalibunar je najmlađi i s redovnim aktivnostima je počeo krajem rata u starim prostorijama. Nudili smo nešto što drugi džemati nisu, a to su neke aktivnosti unutar džemata, jer nismo ograničeni nasljedstvom pa da kažemo da se ranije radilo tako", govori Cikotić.

Aktivnosti u džamiji uključuju savremena pomagala i novije tehnologije. Unutar kompleksa za djecu i omladinu su napravljene prostorije za igru, zabavu i učenje, a starije džamije zbog svoje prostorne ograničenosti nisu bile u mogućnosti ići ukorak s vremenom.

"Mi gradimo džamije da one nas izgrade u duhovnom smislu. Mi smo dobijali porodice koje su uključene u naše aktivnosti tako da imamo i djedove, nane, njihovu djecu i unučad koja su danas u našem džematu. Potrudili smo se da omladini ponudimo sve alternativne aktivnosti tako da džamija u potpunosti predstavlja mjesto gdje se okupljamo i učimo", dodaje Cikotić.

Druženja u džamiji u Kalibunaru su svakodnevna. U divanhani su najjeftiniji napici u gradu, a kako je Cikotić kazao, ujedno i najčišće mjesto u Travniku. Od oktobra do aprila svake godine u džamiji se održe sedmične tribine o temama tefsira, hadisa, fikha i akaida.

"Bez obrazovanja i odgoja nije moguće imati kvalitetne džematlije, a prve riječi naše vjere nisu bile vjeruj, već uči. Džamija ne treba biti mjesto gdje ćemo doći, obaviti namaz i izaći. Potrebno je ispuniti i dimenziju druženja i da džamija bude ono što jeste", kazao je Cikotić za Klix.ba.

U podrumu džamije su smještene prostorije za rekreaciju gdje djeca i omladina mogu igrati stoni tenis, imaju prostoriju za internet s bibliotekom, prostoriju za projekciju filmova te učionice za mektebsku nastavu. Na prvom spratu gdje se obavljaju namazi za džematlije je osigurana i otvorena wireless internet konekcija.

"Želimo da djeca i omladina u džamiji imaju sve, da koriste internet i na taj način se druže i razgovaraju. Bitno je da razmjenjuju iskustva, a mi se nadamo da će današnje mlađe generacije biti spremne nositi breme savremenog života. Bitno je da steknu obrazovanje i odgoj i u mektebu jer će nositi emanet svjesni da će odgovarati pred Onim koji nas opskrbljuje i daje što nam je potrebno", dodaje Cikotić.

Na pitanje da li je zadovoljan odzivom omladine i djece u džamiji, Cikotić je kazao da uvijek može bolje, ali da im je posebno drago da u džamiju dolaze kako stari tako i djeca i omladina.

Tokom mjeseca ramazana u džamiji se tradicionalno uči mukabela, a često se organizuju i iftari, za goste i za radnike koji džamiju održavaju bez ikakve naknade.

"Čak i kroz iftare trudimo se da održimo zajedništvo džemata. Iftar koji smo pripremali za radnike koji se brinu o čistoći u džamiji pripremljen je tako da je svako donio nešto za jelo ili piće i tako svi zarade sevape", zaključio je Cikotić.

Džamija na Kalibunaru omiljeno je mjesto vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine tokom posljednjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno za 27. noć ramazana kada se Kur'an uči do zore, nakon čega za posjetitelje bude pripremljen i sehur.