Predstavnički dom PSBiH
0

Džaferović Živkoviću: "Ne igrajte se s BiH"

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šefik Džaferović poručio je zamjeniku predsjedavajućeg ovog doma Miloradu Živkoviću da "ne kamuflira referendum bilo kakvim anketama".

"Nemojte se nikada više sa govornice igrati suverenitetom i integritetom BiH", rekao je Džaferović, reagujući na Živkovićev prijedlog da se građani BiH anketiraju u kakvoj zemlji žele da žive.

On je istakao da u BiH ne može biti razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ali da se o svemu ostalom može dogovarati.

"Ovo je bila prilika da vidimo da li je Prudski dogovor bio iskren ili je neko stavio svoj potpis, želeći da obmane druge i stekne neke političke poene", rekao je Džaferović, tvrdeći da je prijedlog odluke SDA o pristupanju izmjenama Ustava BiH samo prepisani Prudski dogovor.

U replici Džaferoviću, Živković je rekao da - ako se u BiH konstitutivni narodi ne smiju pitati šta žele od ove države - onda ona nije njihova država, već tamnica, dok je Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a, poručio da će se građani pitati bilo razgovorom, anketom, referendumom ili na bilo koji drugi način.

"Kako možete doći do rješenja ne pitajući narod", upitao je Kalabić, ocijenivši da parlament BiH ne treba biti talac predstojećih unutarstranačkih izbora u SDA i njena dva suprotstavljena krila.

Martin Raguž iz HDZ-a 1990. podsjetio je da su kolegijumi oba doma i sve parlamentarne stranke u aprilu postigli dogovor o formiranju radne grupe za ustavne promjene i ocijenio da bi se prijedlogom SDA stvari vratile na početak.

On je pozvao poslanike da nastave da rade tragom tog dogovora, dok je Niko Lozančić iz HDZ-a BiH na osnovu današnje rasprave zaključio da u parlamentu ne postoji želja da se uđe u proces ustavne reforme.

Poslanik SDP-a BiH Denis Bećirević poručio je da će se ova stranka uključiti u razgovore o ustavnoj reformi onda kad "aprilski paket plus" bude polazna osnova.

Rasprava o Prijedlogu odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH biće nastavljena nakon pauze za ručak.