BiH
10

Džaferović: Nije upitno partnerstvo između SDA i DF-a

FENA/Klix.ba
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović smatra da nije upitno partnerstvo između SDA i Demokratske fronte.

Podsjetimo, Sifet Podžić, generalni sekretar DF-a danas je izjavio da koalicija između ove dvije stranke može biti dovedena u pitanje zbog zapošljavanja u administraciji i javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, ali i na drugim nivoima vlasti.

Određeni ljudi u SDA koriste ovo vrijeme kako bi zaposlili neke radnike u javnom sektoru i mi na to ne možemo pristati, izjavio je Podžić danas za Klix.ba.

"Imamo potpisan sporazum sa DF-om i to dva sporazuma, jedan je od 9. novembra, drugi od 19. novembra. Jedan je SDA-DF-Savez za promjene iz RS-a, a drugi je SDA-DF i Koalicija predvođena HDZ-om BiH. Tamo su definirani principi, razgovori na terenu idu. Naravno, ovo su razgovori oko uspostave vlasti, niko ne očekuje da to ide baš najjednostavnije", izjavio je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Ističe da postoje određena pitanja koja se trebaju dodatno razmatrati, "ali niko ne dovodi u pitanje ovaj sporazum i postoji čvrsta opredjeljenost da se on u potpunosti realizira“.

"Potpuno sam uvjeren da ćemo mi, na osnovu ova dva sporazuma, formirati vlast kako na nivou BiH tako i na nivou entiteta Federacija BiH, pa i na nivou svih kantona. Prema tome, za mene tu nema nikakve dileme", podvukao je Džaferović.

Izrazio je, međutim, žaljenje što je u nekim kantonima došlo do zastoja.

"Jučer je Centralna izborna komisija BiH upozorila dva kantona. Očekujem da se to vrlo brzo desi i da što prije imamo federalni Dom naroda, nakon toga predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, nakon toga federalnog premijera", kazao je Džaferović.

Ocijenio je da, što se tiče državnog nivoa, ne postoje nikakvi razlozi za bilo kakvo čekanje.

"Imamo ispunjene pretpostavke da odmah imamo državnog premijera imenovanog od strane Predsjedništva BiH i potvrđenog od strane Predstavničkog doma", kazao je Džaferović.

Komentirajući izjavu predstavnika DF-a objavljenju u nekim medijima da bi mogla biti ugrožena koalicija SDA i DF-a, Džaferović kaže da on nema te informacije i da ne može o tome ništa govoriti.

"Cijeli sam se dan bavio sjednicom Kolegija Predstavničkog doma tako da ja moram vidjeti o čemu se radi pa da dajem izjave. U ovom trenutku nemam informacija", kazao je Džaferović.