BiH
152

Džaferović: Nije dobro što predstavnici Hrvatske daju podršku samo jednom narodu u BiH

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su posjetili Stolac i razgovarali sa predstavnicima Inicijative za Stolac, naglašavajući da je neophodno što skorije održavanje izbora u tom gradu, ali i razgovor predstavnika konstitutivnih naroda o problemu zbog kojeg su izbori u Stocu prekinuti.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović kazao je da bi bilo dobro da se održi sastanak predstavnika konstitutivnih naroda zbog novonastale situacije u Stocu, kako bi se izbori u tom gradu što prije održali.

Također je kazao da nisu ispoštovane predviđene procedure posjete delegacije Republike Hrvatske čelnim ljudima Stoca.

"Ne znam da su se ispoštovale procedure posjete delegacije Republike Hrvatske Stocu. S druge strane nije dobro davati podršku samo jednom narodu u BiH. Zvaničnici susjednih zemalja su dobrosošli, ali moraju se ispoštovati procedure", poručio je Džaferović.

Dodao je da je posjeta delegacije SDA organizirana kako bi se dala podrška Inicijativi za Stolac, ali i svim građanima.

"U Stocu smo da damo podršku Inicijativi za Stolac i svim građanima ovog grada. Insistiramo na utvrđivanju svih činjenica koje su dovele do prekida izbora u Stocu. Više je nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao da učestvuje u izbornim prevarama, jer se drugačije ne može objasniti činjenica da se na biračkom spisku nalaze imena umrlih, da se pristupa glasačkim mjestima sa dokumentima koja nisu validna po preporukama CIK-a, ali i da se utvrde nalogodavci", naglašava Džaferović.

Džaferović je pozvao CIK da poništi izbore u Stocu i da što prije zakaže nove izbore uz pojačanu superviziju.

Nakon sastanka medijima se obratio i kandidat za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan, koji je kazao kako u tom gradu vanredna situacija zbog nepridržavanja izbornog zakona.

"U Stocu imamo jednu vanrednu situaciju. Do toga nije došlo zato što je neko ljubitelj nasilja, već zbog toga što se neko nije pridržavao zakona i što nije implementiran Izborni zakon. Žao mi je što su izbori prekinuti, ali morali smo spriječiti nepravdu, za koju se plašimo da kasnije nikada ne bi bila ispravljena. Bitno je da se provedu fer i demokratski izbori, kao i da ova tema ne postane državna ili međunarodna", poručio je Kaplan.

Delegaciju SDA pored Džaferovića danas su činili i zamjenica predsjednika FBiH Melika Mahmutbegović, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i predstavnici SDA iz HNK-a.