BiH
261

Dennis Gratz posjetio Stolac: Državnost BiH se brani u Stocu

Klix.ba
Federalni zastupnik Dennis Gratz danas je posjetio Stolac gdje se sastao sa aktivistima "Inicijative za Stolac" kako bi se informisao o okolnostima vezanim za postupanje Centralne izborne komisije i drugih nadležnih organa u vezi sa statusom izbora u ovoj općini.

"Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, prilika da se sjetimo da temeljna ljudska prava u našoj zemlji ne zavise o tome koliko koga ima u kojem gradu. Prvim zasjedanjem ZAVNOBIH-a su udareni temelji moderne državnosti, a koliko je ima danas u BiH, mjeri se našim odnosom upravo prema pitanjima kakvo je pitanje statusa izbora u Stocu", kazao je Gratz.

Gratz je poručio da se ne smije dopustiti da se situacija u Stocu pretvori u ono što imamo u Mostaru.

"Svaki put kada se SDA i HDZ oko nečega ne dogovore u našoj zemlji, jedna opština nestane sa mape Bosne i Hercegovine. Ovdje postoji grupa ljudi, okupljeni su oko Inicijative za Stolac, prešli su preko stranačkih podjela, stavili su interes zajednice ispred partijskih i prijedloga centrala. Danas se suočavaju sa sankcijama i kaznama, nemaju institucionalnu podršku na tom putu te su izgleda prepušteni sami sebi", dodao je Gratz.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici nije donijela odluku o poništenju izbora u Stocu, ali su izglasali da se sa kandidatske liste za načelnika Stoca skine Salmir Kaplan, ali i nosilac liste za Općinsko vijeće Demir Mahmutćehajić.

Sankcionisan je i predsjednik Općinske izborne komisije Ivan Perić, koji je dobio četverogodišnju zabranu rada u organima Općinske izborne komisije.

"Ne treba se zavaravati da će Sarajevo mnogo brinuti za ono što se dešava u Stocu. Za većinu donosioca odluka izbori u Stocu su jučerašnja vijest. Došao sam kako bih prikupio informacije te pokušati ovo pitanje pokrenuti u Parlamentu Federacije. Moramo istrajati na zaštiti demokratskog prava Stočana i Stočanki da biraju i budu birani. Veliku odgovornost za odsustvo dijaloga u zajednici nose Izetbegović i Čović, žao mi je što oni danas nisu ovdje", zaključio je Gratz.