BiH
9

Džaferović: Mandat iza nas su obilježile blokade, u ovom toga ne smije biti

Piše: E. G.
Konstitutivna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH završena je danas nakon imenovanja Komisije koja priprema izbor Vijeća ministara BiH. Prethodno je izabrano rukovodstvo Doma.
Šefik Džaferović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Komisiju će činiti: Asim Sarajlić (SDA), Damir Bećirović (DF), Fehim Škaljić (SBB), Vjekoslav Bevanda (HDZ), Mirsad Mešić (SDP), Lazar Prodanović (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković (NDP-PDP), Dijana Zelenika (HDZ 1990), Zaim Backović (BPS), Jasmin Emrić (A-SDA) i Jovan Vukovljak (DNS).

Novoizabrani predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović je kazao da se nada kako će Dom u ovom sazivu u naredne četiri godine imati konstruktivan rad, iza kojeg će stajati rezultat.

"Želim da rezultat tog rada bude i konačno deblokiranje integracijskih procesa BiH, da se u BiH konačno da zamah ekonomskom napretku i zapošljavanju. BiH je od 2002. do 2006. godine imala snažne iskorake na evropskom i NATO putu. Mislim da je to i sada u interesu svih građana BiH. Mandat nakon toga je dao neke rezultate, a ovaj mandat iza nas od 2010. je mandat potpune blokade u kojem su povučeni neki potezi koji su bili na štetu BiH i svih nas koji živimo u BiH", kazao je Džaferović.

Dodao je da nema zapreka i da se odmah može krenuti u formiranje Vijeća ministara. Ukoliko bi to bilo urađeno odmah, a imajući u vidu sve procedure koje treba ispoštovati, Džaferović kaže da je moguće da do kraja godine bude predložen, odnosno potvrđen mandatar. To bi značilo da će u januaru biti formirano Vijeće ministara.

Prva zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto novinarima je nakon konstituirajuće sjednice kazala da HDZ i stranke okupljene oko njih imaju odgovornost prema hrvatskom narodu i da će učiniti sve da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Kaže da uvijek može doći do problema kada je riječ o formiranju izvršne vlasti, ali da takvo što ne očekuje.

"Prvo moramo formirati vlasti od nivoa kantona, pa Dom naroda Federacije, pa državni Dom naroda", ponovila je Krišto stav SNSD-a.

Ona je dodala da ne razmišlja o eventualnoj poziciji u izvršnoj vlasti i da vjerovatno ostaje u Zastupničkom domu.

Iz SDP-a poručuju da će biti konstruktivna i oštra opozicija te da će dati doprinos u napretku države gdje god to budu mogli.

Iz SNSD-a poručuju da će podržati ono što bude konstruktivno i u skladu s Ustavom BiH i zakonima, ali da će ponekad možda djelovati i na način koji se nekome neće svidjeti. Zastupnik te stranke Nikola Špirić je rekao da su u "zabludi oni koji očekuju ostrukcije od SNSD-a" i da "SNSD nije činio opstrukcije ni u prošlom mandatu".

Napomenimo i to da je osim Krišto i Džaferovića u Kolegij Doma izabran i Mladen Bosić kao drugi zamjenik predsjedavajućeg.