BiH
1.2k

Dvije sedmice poslije smrti Dženana Memića: Porodica traži istinu i aktivniji rad Tužilaštva KS

Piše: N. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Šetajući 8. februara 2016. godine u večernjim satima sa djevojkom Alisom Mutap, uslijed do sada nerazjašnjenih okolnosti, Dženan Memić je zadobio povrede glave od kojih je pao u komu. Mjesto nesreće je Velika aleja, na samom ulazu, a Dženan je borbu za život izgubio 15. 02. 2016. Porodica stradalog mladića traga za istinom kako je njihov sin i brat zadobio povrede od kojih je sedam dana poslije i preminuo.

Prve informacije su bile da ih je, njega i djevojku, udario automobil. Navedenu informaciju dala je djevojka, koja je jedini svjedok događaja.

Muriz Memić, Dženanov otac, za Klix.ba kaže kako porodica ima informaciju da je Alisa mijenjala iskaze na okolnosti nastanka nezgode nekoliko puta i da sada tvrdi da ima "rupu u pamćenju", odnosno da je uslijedila amnezija.

Tijelo povrijeđenog Dženana pronašla je patrola Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Zatekli su nepomičnog Dženana i djevojku kako stoji u neposrednoj blizini tijela u svjesnom stanju. Zatražila je pomoć od njih.

Porodica nezadovoljna Tužilaštvom KS

Iako vrsta povrede nije ukazivala da je riječ o saobraćajnoj nezgodi (nije bilo drugih povreda osim u predjelu glave, jasnih tragova na odjeći...) slučaj je nekoliko dana ostao klasificiran kao saobraćajna nezgoda sve do dana smrti kada je prekvalifikovan u ubistvo. Predmet je proslijeđen iz odjela Saobraćajne policije u odjel Krvnih delikata.

Dženanov otac posebno zamjera postupajućem tužiocu Tužilaštva KS.

"On je bio na mjestu nezgode u vrijeme uviđaja, raspolagao je navedenim informacijama koje ukazuju na to da se nije radilo o saobraćajnoj nesreći, ali, koliko je nama poznato, nije poduzimao radnje u cilju rasvjetljavanja slučaja i prekvalifikacije. Vodio se izjavom jedinog svjedoka (djevojke) da je riječ o saobraćajnoj nezgodi i traženju nekog vozila zelene boje. Djevojka nije zadržana u pritvoru, tužilac je samo uzeo izjavu od nje. Imala je lakše tjelesne povrede i iz je bolnice otpuštena kući", kaže za Klix.ba Muriz Memić.

Porodicu posebno boli činjenica da ih niko iz Tužilaštva KS ne kontaktira niti ih obavještavaju o toku istrage.

Muriz Memić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Jučer sam bio u Tužilaštvu KS i zatražio sastanak sa nadležnim tužiocem. Obaviješten sam na portirnici da je u zgradi i da sačekam. Nedugo nakon toga sam dobio informaciju da je tužilac otvorio bolovanje i da nije u mogućnosti da me primi. Nije me uputio na nekoga ko mijenja tužioca i ko bi mi mogao dati informacije za kojima traga i na koje imam pravo", nastavlja Muriz.  

Ovaj čin je povrijedio prava i osjećanja članova porodice. Ogorčeni su tim postupkom a prijatelji i poznanici stradalog Dženana čak su razmišljali i o protestima, ali porodica želi da vjeruje da će sistem, policija i tužilaštvo, svoj posao odraditi časno.

"Sada s pravom sumnjam u kredibilitet tužioca i častan rad Tužilaštva KS. Uskraćuju nam se informacije na koje imamo pravo kao jedina oštećena strana", kaže Muriz koji dodaje da je zatražio sastanak i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić. Također, danas se porodica obratila i Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH. S druge strane, Muriz hvali pripadnike MUP-a KS koji vrijedno rade na slučaju te su čak, dobrovoljno, radili i vikendom.

Tužilaštvo KS: Radimo na slučaju

Iz Tužilaštva KS nisu željeli komentarisati bilo kakve okolnosti vezane za ovaj slučaj. Tek su potvrdili da pripadnici MUP-a KS, po njihovom nalogu, provode istražne radnje i da do okončanja istrage ne mogu govoriti o slučaju.

Obdukcijski nalaz koji je urađen i koji će definitivno dati odgovor na koji način je stradao Dženan također nije dat na uvid porodici. Tako porodica skoro mjesec dana poslije nemilog događaja još ne zna način na koji je smrt uslijedila, uslijed kakvih povreda i čime su one nanesene.

"Imam pravo na taj nalaz vještaka. Svjestan sam da mi ne mogu reći sve, ali isto nije normalno da nama kao porodici ne kažu ništa", priča Dženanov otac.

Pored verzije o automobilskoj nesreći u javnosti se spekulisalo i o mogućoj osveti Alisinog prethodnog momka koji joj je prijetio zbog prekida veze. Navodno je Alisi slao poruke u kojima je tvrdio da će joj veza sa Dženanom biti najkraća u životu. Njega je MUP KS saslušao, ali nije zadržan u pritvoru, a navodno je prošao i poligraf.

Dženan je bio momak za primjer

Porodica u međuvremenu nije saznala nikakve nove detalje vezane za incident u kojem je njihov sin zadobio kobne povrede. Smatraju da ključ za rješenje cijele misterije u rukama drži Alisa Mutap jer je ona jedini svjedok. Alisa je zajedno sa roditeljima posjetila Dženanovu porodicu dok je on još bio u komi, a naknadno je dolazio i njen otac. Ipak, nikakve nove detalje nije otkrila.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Muriz kaže da njemu i njegovoj porodici sina ne može vratiti niko, ali da imaju pravo znati istinu i okolnosti koje su prethodile Dženanovoj smrti.

"Teško je vjerujete, više ni sam ne znam kako sam. Odem sam u sobu, isplačem se, ali pokušavam pronaći smisao da nastavim dalje. Sad sam se aktivirao na izgradnji džamije ovdje na Stojčevcu. Dženan je to započeo, taj dan kad je ubijen odvukao je tri kamiona šljunka. Iza sebe je ostavio biznis koji je sam pokrenuo i koji donosi zaradu. Ja sam odlučio da od toga nastavim da pomažem izgradnju te džamije... To će, ako Boga da, Dženan završiti", kaže kroz suze Muriz.

Dženan Memić, 22-godišnji student Pravnog fakulteta, bio je primjeran momak, ambiciozan, vrijedan i radišan... Zajedno sa ocem se bavio uslugama prijevoza kamionom, a nedavno je bio pokrenuo i vlastiti rasadnik.