BiH
0

Dva lica Dana Banje Luke: Dok mališani trče, policija tjera demonstrante

Piše: G. D.
Na Tragu Krajine je danas u Banjoj Luci održano nekoliko sportskih događaja, među kojima je, bez sumnje, najzanimljivija bila trka "cicibana i cicibanki". Međutim, da ni Dan Grada ne može proći bez određenih problema pobrinula se policija i kabinet Vlade RS.

Iako je najavljeno da će premijerka RS Željka Cvijanović vijenac na spomenik palim borcima položiti danas u 11 sati, satnica je jutros pomjerena za sat kasnije, ali o tome niko nije obavijestio predstavnike boračkih i antifašističkih organizacija, koji su premijerku čekali više od sat vremena.

Članovi NVO "Oštra Nula" protestovali su danas na Trgu Krajine, poručujući gradskim ocima da je ovo i grad mladih i da ne žele da se Banja Luka prepoznaje po kriminalu, aferama i fašizmu. Iako je protest bio miran, bez pištaljki i obraćanja, ubrzo je stigao odgovor - policija je došla i otjerala demonstrante. Iz "Oštre Nule" kažu kako su tražili odobrenje da protestuju, ali da ga nisu dobili, odnosno da im je samo usmeno rečeno da ne mogu to raditi.

Leonora Kremenović je pobijedila u trci "cicibanki" na sto metara. To će se pamtiti samo danas. Antifašiste koji su sat vremena čekali Željku Cvijanović i članove "Oštre Nule" niko neće ni pominjati.