Poboljšanje rada pravosuđa
0

Dužnosnici iz BiH posjetili Eurojust, Europol, ICC i ICTY

FENA
U procesu približavanja evropskim integracijama i upoznavanja institucija policijskog i sigurnosnog sistema Evropske unije (EU), najviši zvaničnici policijskih agencija u BiH i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin posjetili su Evropsku asocijaciju za pitanja pravosuđa-EUROJUST, Evropski policijski ured–EUROPOL, Međunarodni krivični sud (ICC) u Den Haagu i Haški tribunal (ICTY).

Zvaničnici iz BiH razgovarali su s predsjednikom EUROJUST-a Aledom Williamsom i drugim dužnosnicima ove asocijacije.

Predstavnici asocijacije EUROJUST prezentovali su nadležnosti ove evropske institucije, koja okuplja tužioce, sudije i policajce posebne nadležnosti iz svih država-članica EU.

Asocijacija EUROJUST osnovana je 2002. i koordinira aktivnosti između država-članica EU u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala, a u složenim predmetima ostvaruje saradnju i s agencijama za provođenje zakona izvan EU.

Približavanjem evropskim integracijama i institucijama kao što je EUROJUST u budućnosti bi se mogao unaprijediti i poboljšati rad pravosuđa i policije iz BiH, naročito u predmetima organiziranog kriminala koji seže u više država.

Tužilaštvo BiH i policijske agencije iz BiH su u proteklom periodu već ostvarivale saradnju s EUROJUST-om, naročito u predmetima razbijanja organiziranih međunarodnih kriminalnih grupa falsifikatora novca valute euro.

Tokom posjete EUROJUST-u glavni tužilac Tužilaštva BiH izrazio je nadu da će uskoro biti imenovan tužilac iz BiH koji će biti predstavnik u ovoj asocijaciji, s obzirom na to da Republika Hrvatska već ima oficira za vezu pri EUROJUST-u.

Određeni inicijalni pregovori o sporazumu BiH i EUROJUST-a pokrenuti su još 2009. i trenutno su u toku, a agencije iz BiH sudjeluju u više operacija koje provodi EUROJUST.

Tokom sastanka u EUROPOL-u, Evropskom policijskom uredu koji je počeo s radom 1999., zvaničnici iz BiH su s direktorom Europola Robom Wainwrightom, te zavničnicima Europola zaduženim za zapadni Balkan razgovarali o međudržavnoj saradnji na kriminalističko-obavještajnom planu, kada su u pitanju složene policijske operacije koje se provode u više država.

Osnivanje organizacije EUROPOL dogovoreno je 1992. Ugovorom iz Mastrichta, a organizacija je započela s operativnim radom 1999. godine.

Danas Europol u svojim resursima ima više od 600 uposlenih, od kojih je 120 oficira za vezu.

Približavanje i saradnja s EUROPOL-om za policijske i pravosudne institucije zemalja koje su u procesu evropskih integracija izuzetno su bitni radi velikog broja kriminalističko-obavještajnih informacija i kvalitetnih evidencija i baza podataka EUROPOL-a, kojima zemlje članice EU imaju pristup, a što omogućava kvalitetniju i opsežniju borbu protiv prekograničnog kriminala.

Zvaničnici iz BiH posjetili su i Međunarodni krivični sud (ICC) u Den Haagu i sastali se sa sucem dr. Hansom Peterom Kaulom, zamjenikom predsjednika ovog suda, kao i s predstavnicima tužilaštva i sekretarijata pri ICC-u s kojima su razgovarali o strukturi i načinu rada Međunarodnog krivičnog suda, koji ima nadležnost za procesuiranje ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava širom svijeta.

Zvaničnici iz BiH imali su se priliku upoznati o metodologiji i načinu rada tužilaštva pri ICC-u te pravnoj regulativi koja definira rad ovog suda.

U okviru posjete Den Haagu, direktori policijskih agencija u BiH i glavni tužilac posjetili su i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Članovi delegacije iz BiH sastali su se s glavnim tužiocem pri MKSJ Seregeom Brammertzom, Bobom Reidom, šefom operacija tužilaštva pri MKSJ i drugim zvaničnicima.

Od 2003., kada je počelo s radom, Tužilaštvo BiH ostvaruje značajnu saradnju i gotovo svakodnevnu komunikaciju s tužilaštvom pri MKSJ, a u Haškom tribunalu nalazi se i predstavnik Tužilaštva BiH, koji djeluje u svojstvu službenika za vezu radi brže i lakše komunikacije između dva tužilaštva.

Na sastancima u Den Haagu sudjelovali su članovi delegacije iz Bosne i Hercegovine - glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA Mirko Lujić, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, šef policije Brčko Distrikta BiH Goran Lujić i predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH Amir Begić, kao i šef Misije EUPM-a u BiH Stefan Feller i šef ICITAP- projekta Ambasade SAD-a u BiH Jim Tillman.

Sastanci u Den Haagu organizovani su uz podršku Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH, saopćilo je državno tužilaštvo.