BiH
0

Dušanka Majkić: U BiH nema smještajnog kapaciteta za prihvat izbjegila

SRNA
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je danas u Sarajevu da su smještajni kapaciteti, koji iznose oko 1.000 mjesta, nedovoljni za prihvat izbjeglica.

"Centar u Delijašima može primiti 300 ljudi, Salakovac kod Mostara ima 300 mjesta i 250 mjesta pod šatorima, Centar Mostar 150, a Imigracioni centar Istočno Sarajevo 120 mjesta", navela je Majkićeva.

Ona je ukazala i da nema dovoljno opreme i kadrova u institucijama BiH, kao ni finansija za odgovor na ovaj problem.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost parlamenta BiH primila je danas k znanju Informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa pitanjem izbjegličke krize u regiji i EU koju je dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić rekao je da su Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima BiH spremni za moguće izazove, ali da se postavlja pitanje kako će, ukoliko dođe do toga, drugi organi reagovati kada izbjeglice pređu granice autobusima.

Član Komisije Borislav Bojić uvjeren je da izbjeglička kriza neće zadesiti BiH i da je BiH spremna da na nju odgovori ako se desi, ističući da bi institucije BiH koje nisu do sada dostavile plan reagovanja trebalo da to urade.

Član Komisije Hazim Rančić naglasio je da je neophodna dobra volja institucija BiH da izađu u susret mogućim sirijskim izbjeglicama i da bi Ministarstvo bezbjednosti BiH i Koordinacioni tim BiH trebalo da izvijeste parlament BiH o monitoringu provođenja mjera.

Komisija danas nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima koje su predložili Darko Babalj (SDS) i Ognjen Tadić (SDS).

Babalj je apelovao da se usvoje principi zakona i da se zakonu da šansa tako da se kasnije amandmanski djeluje na sadržaj.

Ovim zakonom bi se riješio status 20 policijskih službenika iz Republike Srpske koji su okončali radni vijek u institucijama BiH, ali ne mogu da ostvare pravo na penziju prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske, jer ne zadovoljavaju starosne kriterijume.